Недеља сиропусна – О ПРАШТАЊУ, ПОСТУ И БОГАТСТВУ

Недеља Сиропусна
Написао парох лијевањски, протојереј Жељко Ђурица   
недеља, 06 март 2011

О ПРАШТАЊУ, ПОСТУ И БОГАТСТВУ

„Јер ако опростите људима сагрешења њихова, опростиће и вама Отац ваш небески. Ако ли не опростите људима сагрешења њихова, ни Отац ваш неће опростити вама сагрешења ваша“ (Мт.6,14-15).

„А кад постите, не будите суморни као лицемери; јер они натмуре лица своја да се покажу људима како посте. Заиста вам кажем: примили су плату своју. А ти када постиш, намажи главу своју, и лице своје умиј, да те не виде људи где постиш, него Отац твој који је у тајности; и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно.“ (Мт.6,16-18).

„Не сабирајте себи богатство на земљи, где мољац и рђа квари, и где лопови поткопавају и краду; него сабирајте себи богатство на небу, где ни мољац ни рђа не квари, и где лопови не поткопавају и не краду. Јер где је богатство ваше, онде ће бити и срце ваше. „(Мт.6,19-21).

Претходне три недеље света Црква Православна је преко Спаситељевих прича о Митару и фарисеју, Блудном сину и Страшном суду припремала своју духовну децу и духовно и телесно за велики Васкршњи пост.

Данашњом јеванђелском причом, причом о посту, завршава припремни период и почиње делатни део онога зашто смо се припремали.

Но, послушајмо шта нам Спаситељ поручује: „Јер ако опростите људима сагрешења њихова, опростиће и вама Отац ваш небески. Ако ли не опростите људима сагрешења њихова, ни Отац ваш неће опростити вама сагрешења ваша“ (Мт.6,14-15). Ово је јасно упутство и заповест Христова.

Прво што треба свако од нас да учини јесте да од свег срца опрости људима све и сва што га је снашло од лоших, било свесних било несвесних, дела човекових према њему. Док год то не учини, нико не може направити ни најмањи корак према Богу и од Њега добити опроштај за своје грехе. Тек кад опростимо можемо се надати опроштају, тек кад пошаљемо милост своју љубављу према ближњему можемо очекивати исто од Бога за себе.

Једно добро дело отвара могућност извршења другога, једна врлина омогућује другој да отвори своју капију и буде испуњена.

Као што се не можемо надати уроду ако не посејемо или посадимо семе, исто тако не можемо да се надамо ни опроштају наших грехова ако пре тога не опростимо људима њихове грехе према нама. Опроштај наш људима јесте семе, а опроштај Божји нама јесте урод. Као што семе не доноси урод ако се не посеје или посади, исто тако ни опроштај наших грехова од Бога не може бити испуњен ако ми пре тога не опростимо људима њихове грехе према нама.

Кад опростимо грехе једни другима, тек тада можемо кренути у остварење друге врлине за коју нам Спаситељ даје упутство у данас прочитаној јеванђелској причи:

„А кад постите, не будите суморни као лицемери; јер они натмуре лица своја да се покажу људима како посте. Заиста вам кажем: примили су плату своју.“ (Мт.6,16).

Ако није усмерен задобијању спасења и вечног живота у Царству небеском и укроћењу страсти, пост промашује своју намену и сврху и бива бескористан и бесплодан. Све што има за циљ људску хвалу и поштовање пред Богом је ништавно и безвредно, све што људи похвале по нашој унутрашњој зељи“прима плату своју“ и нема користи по душу нашу.

Није ни најмање важно да људи знају и виде да човек пости, боље је да не виде и не знају, јер онај ко истински пости и не очекује награду од људи, већ од Бога. Шта могу да дају они који и сами очекују све од Бога као и човек који пости?

Прави и душеспасавајући пост је природна богочовечанска последица унутрашњег христочежњивог,покајничког расположења; у њему нема ничег извештаченог, лицемерног, сујетног, лажног… По речима Спаситељевим:

„А ти када постиш, намажи главу своју, и лице своје умиј, да те не виде људи где постиш, него Отац твој који је у тајности; и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно.“(Мт.6,17-18).

Треба да се трудимо, по нашим могућностима, да сетно и покајничко расположење не виде људи, но ако га и виде, нека је искрено и од срца, и нека нема за циљ похвалу и славу људску.

Важно је да Бог види и зна. А Бог ће видети у сваком случају, од Њега се не може ништа сакрити. Што људи не виде – види Бог. Но што Бог сада види, видеће и сви људи на дан Страшнога Суда, када ће на очиглед свију бити јавно награђене тајне врлине.

Зато, браћо и сестре, будимо мудри и почнимо са истинским и душекорисним постом. Почнимо да чистимо наше душе и тела од наноса греха који су настали због наших свесних или несвесних дела против Бога и Његових заповести.

Сакупљајмо нашим добровољним уздржањима од хране и пића, од грешних мисли, помисли, жеља, осећаја и дела непролазна вечна блага на небу и испунимо заповест коју нам Спаситељ наш даде на крају данашње приче:

„сабирајте себи богатство на небу, где ни мољац ни рђа не квари, и где лопови не поткопавају и не краду. „(Мт.6,20).

Немојмо допустити да занемаримо могућност која нам се пружа и коју је света Црква установила и благословила по примеру Спаситеља нашег Господа Исуса Христа, који је Сам постио четрдесет дана и четрдесет ноћи ништа не једући и пијући у Зајорданској пустињи. Тако и ми требамо да постимо. Истина, не као Спаситељ наш – ништа не узимајући четрдесет дана и четрдесет ноћи – већ онако како нам то свети Оци оставише у аманет и чиме се и они сами спасише по милости Божјој.

(Прва три, два или један дан наредне седмице, по примеру Спаситеља, ништа не узимати ни од хране ни од пића. Од среде или од уторка узимати биљну храну спремљену на води у чорбастом облику једанпут дневно. Они који раде тешке физичке послове нека узимају два или три пута дневно такође биљну храну спремљену на води у чорбастом облику. У суботу, ако се у недељу не причешћујемо, узима се биљна храна спремљена на уљу два пута дневно. Ако се причешћујемо у недељу, онда узимамо биљну храну спремљену на води два или три пута дневно. У недељу се узима биљна храна спремљена на уљу. У све дане не употребљавати силовита пића и опијати се, већ гасити жеђ водом или соком.)

Нека нам Бог буде милостив и нека нас укрепи у нашим добровољним напорима за спасење душа наших.

Нека нас заступничке молитве Пресвете Богородице и свих Светих учине стабилнима и непоколебљивима да сви скупа прославимо Оца и Сина и Светога Духа сада и увек и у векове векова. Амин.

текст преузет са О ПРАШТАЊУ, ПОСТУ И БОГАТСТВУ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s