Молитве пре спавања

Прекрстивши се пред иконом, уз речи: У име Оца и Сина и Светога Духа, Амин,

реци: Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе Боже наш, помилуј нас. Амин.

Слава Теби, Боже наш, слава Теби.

Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Онда: Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни помилуј нас (ово реци трипут).

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј! (трипут).

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Господња
Оче наш, који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Символ вере
Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног са Оцем, кроз кога је постало;
Који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;
И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја.
И у Духа Светог, Господа, животворног, Који од Оца исходи, Који се са оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин.

Онда ове тропаре:

Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, Теби као Владару приносимо ову молитву: помилуј нас.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу;

Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздасмо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, него и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших; јер си Ти Бог наш, и ми смо људи Твоји, сви смо дело руку Твојих, и име Твоје призивамо.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не погинемо ми, који се у Тебе надамо,него да се Тобом избавимо од беда: јер си Ти спасење рода хришћанскога.

Господе помилуј! (дванаест пута).

Молитва светог Макарија Великог, Богу Оцу
Боже вечни и Царе сваког створења, који си ме удостојио да доживим до овога часа, опрости ми грехе, које учиних, овога дана делом, речју и мишљу. И очисти, Господе, смирену душу моју од сваке прљавштине тела и духа. И дај ми, Господе, да ми сан ове ноћи прође у миру, да бих уставши са скромне постеље, угађао пресветом имену Твом у све дане живота свога, и победио телесне и бестелесне непријатеље који војују на мене. И избави ме, Господе, од сујетних помисли и рђавих жеља које ме прљају. Јер је Твоје царство, и сила, и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва пред спавање
Господе Боже наш, што сагреших овага дана речју, делом и мишљу, опрости ми као благ и човекољубив. Подари ми миран и тих сан; пошљи ми свога Анђела чувара који ме заклања и чува од свакога зла. Јер си Ти чувар душа и тела наших, и Теби славу узносимо, Оцу и сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Пресветом Духу
Господе Царе небесни, Утешитељу, Душе истине, обаспи милосрђем и помилуј ме грешнога слугу Твога, и отпусти ми недостојном и прости све што Ти данас сагреших као човек, чак и не као човек већ и горе од животиње: моје грехе хотимичне и нехотимичне, знане и незнане, оне из младости, и оне од науке зле, и оне од непромишљености и мрзовоље. Ако се именом Твојих клех, или га похулих у мисли својој, или кога укорих, или кога оклеветах гневом својим, или ожалостих, или се ради чега разљутих, или слагах, или незгодно спах, или сиромах дође к мени и ја га не погледах, или брата свога ожалостих, или се свадих, или кога осудих, или се надух, или се погордих, или се разгневих, или док стојах на молитви ум се мој косну зла овога света, или на разврат помислих, или се преједох, или се опих, или се лудо смејах, или зло помислих, или видевши туђу лепоту бих њоме рањен у срцу, или говорих што не треба, или се насмејах греху брата свога, – моји су греси безбројни, – или бејах лењ за молитву, или што друго рђаво учиних, не сећам се; јер све то и више од тога учиних. Помилуј ме, Творче, Господару мој, мрзовољног и недостојног слугу Твог, и остави ми, и отпусти, и опрости ми, као благ и човекољубив, да с миром легнем, заспим и отпочинем ја блудни, грешни и јадни; и поклонићу се, и опеваћу, и приславићу пречасно име Твоје, са Оцем и Јединородним Сином Његовим, сада и увек и У векове векова. Амин.

Молитва Светог Василија Великог
Господе Сведржитељу, Боже сила и сваког тела, Који на висинама живиш и на смерне гледаш, и Који срца испитујеш и оно што је сакривено у људима унапред знаш, беспочетна и вечна Светлости, у које нема промене или сенке измене, Сам, бесмртни Царе, прими наша мољења, која Ти сада упућујемо од прљавих усана ослањајући се на велико Твоје милосрђе, и опрости нам сагрешења наша која учинисмо делом и речју и мишљу, свесно или несвесно, и очисти нас од сваке прљавштине тела и духа. И даруј нам да бодрим срцем и трезвеном мишљу пређемо сву ноћ овога живота, очекујући долазак светлог и предсказаног дана Јединородног Сина Твог, Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, у који ће Судија свих доћи са славом да свакоме да по делима његовим, да нас не затече пале и разлењене него бодре, орне за делање и готове да уђемо са Њим у радост и божански Дворац славе Његове, где је непрестано ликовање оних који празнују и неисказана сладост оних који гледају неизрециву лепоту Лица Твога. Јер си Ти истинита Светлост, која просвећује и освећује све и сва, и Тебе слави сва твар кроза све векове. Амин.

Молитва истога Светитеља
Благословен си, Владатељу, Сведжитељу, Који се снабдео дан сунчевом светлошћу, а ноћ украсио пламеним светилима. Услиши молбу нашу и свих људи Твојих, и свима нам опрости наше свесне и несвесне грехе. Прими наше вечерње молитве и пошаљи много милости на дело Твоје; окружи нас светим Твојим Анђелима; наоружај нас оружјем правде; огради нас истином Својом: сачувај нас силом Својом; избави нас од сваке неприлике и свакогнапада непријатељског. Дај нам данашње вече и ноћ мирну, савршену, безгрешну, свету, безазлену, без злих маштања, и у све дане живота нашега, молитвама Пресвете Богородице и свих Светих, који су ти увек били у вољи. Амин.

Молитва Светог Јована Златоустог
Захваљујемо Ти, Господе, за сва доброчинства Твоја, који си учинио нама недостојнима од првога дана до данас: за она која знамо и за она која не знамо, за видљива и невидљива; за доброчинства која си нам учинио у делу и речју; за она која смо молили и за она која нисмо молили. Хвала Ти за све што си дао нама недостојнима: за невоље и за радости, за казне и мучења , за награде и Царство Небеско. Ми Ти се молимо, Човекољупче: сачувај душу нашу у светлости и чистој савести, и дај нам крај достојан Твога човекољубља. Ти, који си нас толико заволео да си и Сина Свога Јединороднога дао за нас, учини нас достојнима Твоје љубави. Дај нам мудрост речју Твојом, и страхом Твојим удахни силу Твоју у нас. Ти, који си ради нас Сина Свога Јединороднога дао и послао Духа Светога ради опроштења грехова наших, опрости нам ако у чему сагрешисмо, хотимично или нехотимично, и не упиши нам то у грех. Сети се свих нас који у истини призивамо име Твоје: помени и помилуј све оне који нам желе било добро било зло, јер смо сви ми људи и смо створења Твоја.

Молитва Пресветој Богородици
Блага Мајко благога Цара, пречиста и благословена Богородице Марије, милост Сина Твог и Бога нашег излиј на моју страсну душу, и Твојим молитвама упути ме на добра дела, да бих остало време живота свог провео без порока и Тобом рај нашао, Богородице Дјево, једина чиста и благословена.

Mолитва Светоме Анђелу чувару
Анђеле Христов, чувару мој свети, и покровитељу душе и тела мога, опрости ми све што згреших у данашњи дан, и избави ме од свакога лукавства непријатељског и противника, да не бих никаквим грехом разгневио Бога мог; но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ми покажеш достојна доброте и милости Свесвете Тројице, и Матере Господа мога Исуса Христа, и свих светих! Амин.

Богородици кондак (глас 8)
Теби, Богородице, војвоткињи која се бори за нас, ми, слуге Твоје, узносимо победне захвалне песме, јер смо се избавили од зала. Но и сада, пошто имаш непобедљиву моћ, ослободи нас од свих опасности, да Ти кличемо: Радуј се, Невесто Неневестна!

Затим: Преславна Приснодјево, Мајко Христа Бога, принеси нашу молитву Сину Твом и Богу нашем, да спасе Тобом душе наше.

Сву наду своју полажем на Тебе, Мајко Божија, сачувај ме под окриљем Својим.

Богородице Дјево, не заборави мене грешнога коме треба Твоја помоћ и Твоје заступништво, јер се у Тебе узда душа моја, и помилуј ме.

Молитва светог Јоаникија, Пресветој Тројици
Надање је моје – Отац,
Прибежиште моје – Син,
Покров мој – Дух Свети;
Тројице Свесвета, слава Теби.

Химна Богородици (глас 4)
Достојно је уистину, да блаженом зовемо Тебе, Богородицу, увек блажену и свебеспрекорну, и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима; Тебе што Бога Реч непорочно роди, уистину Богородицу, величамо.

(глас 8)
Теби се, Благодатна, радује сва твар: анђелски сабор и људски род; освећени Храме и Рају духовни, девственичка похвало. Из тебе се Бог овлапоти и постаде Дете, Он који је предвечни Бог наш. Јер крило Твоје учини престолом, и утробу Твоју показа широм од небеса. Теби се, Благодатна, радује сва твар, слава теби.

Отпуст
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Господе, помилуј (трипут)!

Господе Исусе Христе Сине Божји, ради молитава Твоје пречисте Мајке, и преподобних и богоносних Отаца наших, и свих Светих, помилуј и спаси нас грешне. Амин!

Онда целивај крст свој. и прекрсти крстом постељу своју од узглавља до ногу, тако и са свих страна, говорећи Молитву часноме Крсту:

Слава Господе Крсту Твоме часноме!

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од лица Његова они који Га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре; Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој часни, за прогнање свакога противника. О, пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавек! Амин.

Онда као опраштај:

Разреши, отпусти, прости, Боже, сагрешења наша вољна и невољна, она – у речи и делу, она – у знању и незнању, она – у дану и у ноћи, она – у уму и у помисли, – све нам прости као благ и. човекољубив.

Вечерње наше молитве прими, Свети Господе, и даруј нам опроштење грехова, јер си Ти једини који си показао свету васкрсење

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Господе, помилуј (трипут)!

Господе Исусе Христе Сине Божји, ради молитава Твоје Пречисте Твоје Матере, Светих и славних Апостола, преподобних и богоносних Отаца наших: Симеона Мироточивог и Светитеља Саве, Василија Острошког, Петра Цетињског, краља Стефана Дечанског, Лазара Косовског и Симона преподобног; преподобне мајке Анастасије, Параскеве, Екатарине и Ангелине и свих Светих помилуј и спаси нас грешне. Амин!

Молитва која се говори у себи
Опрости онима који нас мрзе и вређају, Господе и Човекољубитељу, учини добро добротворима; браћи и сродницима нашим даруј оно што моле за спасење и живот вечни; посети оне који су болесни и даруј им исцељење. Води морепловце; путуј с путницима; дај православнима победу; подари опраштај грехова онима који нас воле и служе нам. Помилуј по великој Својој милости и нас недостојне, којима заповедаш да се молимо за њих. Сети се, Господе, душа умрлих слугу твојих, родитеља мојих (рећи имена) и свих сродника мојих, и опрости им све грехе, хотимичне и нехотимичне; даруј им Твоје Царство и учешће у Твом вечном добру и наслеђе Твога бескрајног и блаженог живота.

Опомени се, Господе, свих: оцева, браће и сестара наших, који умреше с надом на васкрсење и живот вечни; сети се, Господе, и свих православних хришћана, који овде и свуда почивају; уведи их међу свете Твоје, где сија светлост лица Твог, а нас помилуј јер си благ и човекољубив.

Дај, Господе, опроштај грехова свима умрлим у вери и нади на васкрсење: оцевима, браћи и сестрама нашим, и учини им вечни помен. Амин.

Једно мишљење на „Молитве пре спавања

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s