Јутарње молитве

Пренувши се од сна, устани одмах, и сабравши ум, реци ово са побожношћу и страхом Божјим, крстећи се:
У име Оца, и Сина, и Светога Духа.Амин.
Затим постој мало ћутећи док се не умире сва твоја осећања, и тада начини три поклона, говорећи:
Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешнога.
Молитвама Светих Отаца Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.
Слава Теби, Боже наш, слава Теби.
Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.
Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Пресвета Тројице. помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико. опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.
Господе, помилуј. (трипут)
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.
Затим ове тројичне тропоаре:
Тропар, глас 1: Уставши од сна, падамо пред Тобом, Преблаги, и анђелску песму Ти певамо, Моћни: Свет , Свет, Свет си, Боже, помилуј нас Богородицом.
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Из постеље и сна подигао си ме, Господе; просвети ум мој и срце, отвори уста моја да Ти певам, Света Тројице: Свет, Свет, Свет си, Боже, помилуј нас Богородицом.
И сада и у векове векова. Амин. Судија ће доћи изненада, и откриће се свачија дела, но са страхом кличемо у поноћи: Свет, Свет, Свет си, Боже, помилуј нас Богородицом.
Господе, помилуј. (12пута)
И молитву ову:
Уставши од сна, благодарим Ти, Света Тројице, јер се због Своје велике доброте и дуготрпељивости ниси разгневила на мене лењога и грешнога. Благодарим Ти што ме ниси погубила у безакоњима мојим, него си била милостива људима, и подигла мене, који сам лежао у сну, да бих устао рано и славио Царство Твоје. И сада, просвети моје духовне очи, отвори уста моја, да се науче речима Твојим, да чиним вољу Твоју, да Ти певам у срдачном исповедању, и да славим пресвето Име Твоје: Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Светог Макарија Великог

Уставши од сна, приносим Ти поноћну песму, Спаситељу, и клањајући, вапијем Ти: не дај ми да заспим у греховној смрти, него ми буди милостив, Ти, Који си се добровољно разапео; и похитавши подигни мене који лежим у лењости, и спаси ме када стојим пред Тобом у молитви, а после ноћног сна нека ми засија безгрешни дан, Христе Боже, и спаси ме.
Ходите, поклонимо се цару нашем Богу!
Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу!
Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем!

Псалам 50:

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње моје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних. Да се оправдаш у речима Својим, и победиш када Ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне мудрости Твоје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице Твоје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто саздај у мени, Боже, и Дух прав обнови у утроби мојој. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и Духом владалачким утврди ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста моја казиваће хвалу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве свеспаљеинице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови Јерусалимски. Тада ћеш благоволети жртву правде, приносе и жртве свеспаљенице; тада ће принети на жртвеник Твој теоце.

Символ Вере:

Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, рођеног од Оца пре свих векова, Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;
Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан као што је писано;
И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.
И у Духа Светога, Господа, Животворнога, Који од Оца исходи, Који се заједно са Оцем и Сином обожава и слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за отпуштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућега века. Амин.

Христе Боже, истинита светлости, Који просвећујеш и освећујеш сваког човека који долази у свет: нека се покаже на нама светлост лица Твога, да у њему видимо неприступну светлост. Исправи стопе наше, да вршимо заповести Твоје, молитвама Твоје Пречисте Мајке и свих светих. Амин.

Ујутру се напунисмо Твоје милости, Господе, и зарадовасмо се и развеселимо се за дане укоје си нам дао мир, и године у којима видесмо зло. Погледај на слуге Твоје и на дела Твоја и научи синове њихове. И нека буде светлост Господа нашега и на нама, исправи дела руку наших.

Слава Ти, Царе, Боже, Сведржитељу, који си ме грешног и недостојног Својим божанским и човекољубивим Промислом удостојио да устанем од сна и погледам Твој светли дан. Прими Господе, глас молитве моје као Твоје свете и умне слике; удостој ме да Ти чистим срцем и смерним духом одајем хвалу својим нечистим устима, да и ја будем с мудрим девојкама, са светлом свећом душе моје и да славим Тебе, Прослављеног у Оцу, Духу и Слову Божјем. Амин.

Молитва Светог Макарија Великог

Боже, очисти ме грешнога, јер никакво добро не учиних пред Тобом, него ме избави од злога, и нека буде у мени воља Твоја, да неосуђено отворим своја недостојна уста и прославим Твоје свето Име, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек, и у векове векова. Амин.

Молитва истог Светитеља

Уставши од сна, Теби прибегавам, Владару човекољубиви, и милосрђем Твојим полазим на дела Твоја. Молим Ти се, помози ми у свако доба у свакој ствари, и чувај ме од свега рђавог у свету, и од ђаволске брзоплетости, и спаси ме, и уведи у Твоје вечно Царство. Јер си Ти мој Створитељ, и свакога добра промислитељ и Подаритељ, и Теби славу узносим сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Светог Василија Великог

Господе Сведржитељу, Боже сила и сваког тела, Који на висинама живиш и на смерне гледаш, и Који срца испитујеш и оно што је сакривено у људима унапред знаш, беспочетна и вечна Светлости, у које нема промене или сенке измене, Сам, бесмртни Царе, прими наша мољења, која Ти сада упућујемо од прљавих усана ослањајући се на велико Твоје милосрђе, и опрости нам сагрешења наша која учинисмо делом и речју и мишљу, свесно или несвесно, и очисти нас од сваке прљавштине тела и духа. И даруј нам да бодрим срцем и трезвеном мишљу пређемо сву ноћ овога живота, очекујући долазак светлог и предсказаног дана Јединородног Сина Твог, Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, у који ће Судија свих доћи са славом да свакоме да по делима његовим, да нас не затече пале и разлењене него бодре, орне за делање и готове да уђемо са Њим у радост и божански Дворац славе Његове, где је непрестано ликовање оних који празнују и неисказана сладост оних који гледају неизрециву лепоту Лица Твога. Јер си Ти истинита Светлост, која просвећује и освећује све и сва, и Тебе слави сва твар кроза све векове. Амин.

Молитва истог Светитеља

Благосиљамо Те, Превишњи Боже и Господе милости, који увек чиниш с нама оно што је велико и неиспитљиво, славно и неизмерно; који нам дајеш сан ради окрепљења слабости наше и одмора тела нашег. Захваљујемо Ти што нас ниси погубио са безакоњима нашим, него си показао Своје свагдашње човекољубље и подигао нас који смо спавали, да славимо моћ Твоју. Стога молимо Твоју неизмерну доброту, просвети наше мисли, отргни из тешкога сна лености очи и ум наш, отвори наша уста и испуни их Твоје хвале, да бисмо могли певати и исповедати се Теби, у свима и од свих слављеноме Богу, Беспочетном Оцу, са Јединородним Твојим Сином, и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ЈУТАРЊА Филарета, митрополита московског

Господе, дај ми да мирно примим све сто ми данашњи дан донесе, и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упу ћ уј ме и помажи свакога часа у току овог дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Научи ме да се правично односим према ближњем, да никога не разгневим и не ожалостим. Господе, дај ми снаге да поднесем замор данашњег дана, и све што се у току дана догоди. Управљај мојом вољом и научи ме да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, праштам и волим.

Господе, дај ми да будем ОРУЂЕ ТВОГА МИРА : ДА ТАМО ГДЕ ЈЕ МРЖЊА СЕЈЕМ ЉУБАВ, ГДЕ ЈЕ ВРЕЂАЊЕ – ПРАШТАЊЕ, ГДЕ ЈЕ РАЗДОР – СЛОГУ, ГДЕ ЈЕ ОЧАЈАЊЕ – НАДУ, где је тама – светлост, где је жалост – радост.

О, Божански Учитељу, немој никада да мене теше, него да ја друге тешим; немој да мене разумеју, него да ја друге разумем; не да мене љубе, него да ја друге љубим. Јер када праштамо, онда се нама прашта, када дајемо, онда добијамо, а када умремо, онда се рађамо за живот вечни.

Душе Свети, буди ми на помоћи да данашњи дан посветим Господу и Спаситељу.

Господе Исусе Сине Божији, боље је не живети, него живети без Тебе и против Тебе. Захваљујем Ти, Боже, за дар овога дана и за све добро које ћеш ми помоћи да данас учиним.

Избави ме, милостиви Боже, од жеље за угодношћу и удостој ме да у сваком тренутку будем спреман да се ради Тебе и ближњега одрекнем себе, јер си ми за ту службу и дао живот. Помози ми да одбацим од себе све што није Твоје, а што је Твоје да примим у дубокој вери, нади и љубави.

Дај ми храбрости да Ти постојано служим: да ставим правду изнад користи, да ставим остварење племенитих дела изнад тренутних задовољстава, да ставим друге изнад себе и испуним Твоју заповест о љубави.

Учини да светлост Твоје лепоте, доброте и љубави засја у мојој души. Амин!

Молитва Анђелу Чувару

Свети Анђеле, који стојиш уз моју јадну душу и гледаш мој страсни живот, не остави ме грешнога, нити одступи од мене због моје неуздржљивости. Не дај места злом демону да овлада мноме помоћу насиља овог смртног тела. Ојачај моју бедну и слабу руку, и упути ме на пут спасења. О, свети Анђеле Божји, Чувару и покровитељу моје јадне душе и тела, опрости ми све чиме Те увредих у све дане живота свога; и ако што сагреших ове прошле ноћи, заштити ме данас, и сачувај ме од сваког искушења ђаволског, да не бих никаквим грехом прогневио Бога, и моли се за мене Господу, да ме учврсти у страху Своме и покаже ме достојним слугом Своје доброте. Амин.

Завршна Молитва Пресветој Богородици

Пресвета Владарко моја, Богородице, Својим светим и свемоћним молбама одагнај од мене, смерног и бедног слуге Твога, мрзовољу, заборавност, неразумност, нерад, и све нечисте, рђаве и хулне помисли из јадног срца мог и из помраченог ума мог, и угаси пламен страсти мојих, јер сам убог и јадан. Избави ме од многих и горких успомена и подухвата, и ослободи ме од свих злих делања, јер си благословена од свих нараштаја, и слави се пречасно име Твоје кроза све векове. Амин.

Молитва светог Јоаникија, Пресветој Тројици

Надање је моје – Отац,
Прибежиште моје – Син,
Покров мој – Дух Свети;
Тројице Свесвета, слава Теби.

Химна Богородици (глас 4)

Достојно је уистину, да блаженом зовемо Тебе, Богородицу, увек блажену и свебеспрекорну, и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима; Тебе што Бога Реч непорочно роди, уистину Богородицу, величамо.

Богородице Дјево, радуј се Благодатна Марије, Господ је с Тобом. Благословена си Ти међу женама, и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Господе, помилуј (трипут)!

Господе Исусе Христе Сине Божји, ради молитава Твоје Пречисте Твоје Матере, Светих и славних Апостола, преподобних и богоносних Отаца наших: Симеона Мироточивог и Светитеља Саве, Василија Острошког, Петра Цетињског, краља Стефана Дечанског, Лазара Косовског и Симона преподобног; преподобне мајке Анастасије, Параскеве, Екатарине и Ангелине и свих Светих помилуј и спаси нас грешне. Амин!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s