Име на знамењу

Питање:
Помаже Бог!

Cупруг и ја смо крштени, али нисмо венчани у цркви. Имамо намеру да то урадимо када будемо крстили дете. Сада сам у осмом месецу трудноће. Живимо у средини где се поштују разноразни сујеверни обичаји, а желили бисмо да дете васпитамо по православним обичајима. Занима ме да ли могу детету да ставим бројаницу уместо црвеног кончића, пре крштења? И да ли има неких црквених обичаја у вези са новорођенчетом које би требало да испоштујем?

Aleksandra


Одговор:
Драга сестро,

везивање црвеног конца око руке новорођеног детета није неки хришћански обичај и нема верски карактер. Поред других „предострожности од урока“, који су се у народу сачували још из древне давнине, спада и везивање црвеног кончића око детиње руке. Према томе, нема никакве сметње да ти свом новорођенчету ставиш наруквицу, коју називају и бројаница, ма да ту не служи у сврху бројања изговорених молитава.
Црквени обичаји, везани за рођење детета, уствари су молитве које се врше првог, осмог и четрдесетог дана по рођењу детета, независно од крштења.
Молитва у први дан по рођењу детета чита се за здравље и укрепљење породиље и детета, а чита је свештеник у цркви или у дому породиље. Свештеник се моли: „Сачувај њу (породиљу) и новорођенче које роди. Заштити је под својим окриљем од данашњег дана до краја њеног живота… смилуј се на њу и новорођенче по великој милости својој“.
Молитва у осми дан по рођењу – знамење, када се детету даје име. Ове се молитве читају у цркви, а том приликом се врши и освећење воде и њоме се кропи стан породиље, дете и сви предмети који ће се употребљавати за новорођенче. Име на знамењу обично даје свештеник, по дану у који се дете родило или кад су дошли по „знамење“ и то име новорођенче носи до крштења, када се може дати друго име, по жељи родитеља и кумова. Кад су се деца рађала код куће онда су бабице односиле децу на знамење у цркву
Молитва жени породиљи у четрдесети дан врши се у храму, где мајка доноси дете ради увођења у цркву, воцеркновеније, разуме се, ако је у међувремену извршено и крштење. У противном, прочитаће се само молитве мајци, на улазу у храм, док ће се Чин увођење детета у цркву обавити после крштења. Према томе, мајка не присуствује крштењу само у случају ако се дете крсти у цркви пре истека од шест недеља. Иначе, мајка треба да присуствује крштењу детета.
Ето, драга сестро, то су црквени чинови у вези са рођењем детета, а који се обављају пре крштења. То су хришћански обичаји и њих се треба придржавати. Свакако да ћеш испоштовати и оно што ти каже твоја мајка или твоја свекрва, да их не увредиш, али никако оно што би се косило са православном вером или представљало чист паганизам, врачање и гатање.
Срећан порођај и радосно материнство жели ти и срдачно поздравља

о. Душан
текст преузет са Питање пастиру

4 мишљења на „Име на знамењу

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s