велика субота

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК

„Ови дани су крајње напрегнути, презасићени. А потом се све „опустило“ као опруга, и ево сав свет живи већ две хиљаде година благодарећи тим догађајима, знајући или чак и не знајући о томе“, пише о Страсној Седмици сјајни отац Андреј Ткачов. Стварно су ови дани презасићени. Велики Четвртак посебно. Шта се све дешава на Велики Четвртак!

И Тајна вечера – установљење Свете Литургије, и Христос пере ноге ученицима показујући им шта треба да ради онај ко хоће да буде највећи међу њима, и молитва на Маслинској гори где Христос моли да га, ако може, мимоиђе чаша патње која му следи (хришћани славе жртву љубави али нису мазохисти), Јудина издаја која је заправо више знак, указивање на подвојеност света која се не може надвладати док Бог не постане „ све у свему“, Петар потеже нож и Христово одбијање насиља као коначног одговора, неразумевање, саслушавање и понижавање Христа – немогућност да се Бог види са позиције силе и снаге, и – Петрово одрицање! Петар, стена, уплаши се да га не затворе и муче заједно са Христом, Сином Божијим и његовим учитељем. То је забележено у Јеванђељу да не бисмо никад имали оправдање за малодушност. Пад – покајање и тако до Другог Христовог доласка, ако мора. Бољи је пут светости али и светитељи су људи, нису непогрешиви.

А ми – да ли смо ми једини непогрешиви? Тако смо мирни тако прецизни у оценама. Супериорно гледамо на све ове догађаје као на лептире прибодене чиодама у украшеној кутији. Згражамо се над Јудиним издајством. А шта бисмо ми урадили са духовним вођом који неће да подигне ни националну ни социјалну револуцију, макар се показао и као чудотворац? Да ли смо сигурни да га не бисмо издали? Да – али Он је Син Божији, Бог, не само духовни учитељ. Па јесте, али све ово дешавало се пре Васкрсења. Тек Васкрсење је ученике у потпуности оснажило у вери. Дотле су истина ишли за Христом, али били су слаби и колебљиви као што то људи уобичајено и јесу. Ми знамо да је Христос васкрсао, али како бисмо се са све тим знањем понашали у догађајима Великог Четвртка?

Смешкамо се Петровој људској слабости. Прво се зариче Христу да га се никад не би одрекао, да би га се одрекао три пута те ноћи, пре него што петао запева – баш као што му је Христос и рекао да ће бити. А шта бисмо ми урадили? Ко је од нас у потпуности сигуран да не би „ прагматично“ промумлао специјалној полицији или шпијунима да не зна за Христа, у себи се правдајући да ће чим буде могао запалити пет додатних свећа у првој слободној цркви и свима гласно исповедати своју веру до краја живота. Само не тада. Јер ако глупо изгуби живот неће моћи ни да шири веру. И чему онда све то…Колики су само спорови у раној Цркви били око судбине оних хришћана који су се у прогонима пред мукама одрекли вере, па после хтели да се врате у Цркву. Слаби смо ми. Бог је јак. И зато с поверењем за Њим.
На Тајној вечери оставио нам је завет, оставио нам је Литургију. После смо је ми уткивали у живот и украшавали. Данас се расправљамо око њених детаља и украса. Изгубили смо Његову близину па се правдамо што на вечери нећемо ништа да једемо. Није васпитано, нисмо довољно опрали руке… Којешта! Нисмо довољно гладни то је једини разлог зашто неко не једе кад му се понуди. Или се бринемо за своје здравље. Неће нам добро пасти на стомак. И то може да буде. А чујемо у Литургији Христове речи: „ Примите, једите, ово је Тело моје, које се за вас ломи на отпуштење грехова“ и „Пијте из ње сви: ово је Крв моја Новога Завета, која се за вас и за многе излива на отпуштење грехова“.

И шта ми радимо. Фемкамо се. „Нећу, хвала, кад будем такав као ти, Христе Боже, онда ћу се и ја причестити“. Или ваљда да будемо „чисти“ као апостоли, као Петар који га се одрекао, као остали који су се разбежали куд који кад је постало опасно. Шта ми радимо с нашим заједништвом? Испред Бога застајемо.
На Маслинској Гори где је Богочовек отишао да буде сам с Оцем, да још једном провери да ли баш мора да претрпи муке и смрт човека, једино што је требало да ураде апостоли било је да остану будни. И наравно – заспали су. Људи су, а дан је био буран. Да ли се згражамо због њихове слабости или мислимо „ми бисмо то боље“ – а онда се ипак у лажној скромности одричемо учествовања у следећој вечери, кад ми Христос као своје тело и крв понуди хлеб и вино?

Да ли смо ми боље од апостола схватили његову поруку с прањем ногу једни другима? Да ли се заиста тиме руководимо? Кад нас покрене амбиција, а ми кажемо себи – „бићу први само ако будем свима служио“? И одмах се скрушимо и почнемо тако и да чинимо?
„Не чинимо ми тако, зато смо и гадни, зато и не треба да се причестимо. Нисмо достојни. Некад су хришћани били бољи“. Слушајте Јеванђеље пажљивије. Па и ту нас је Петар одмах научио. Види да је прање ногу понижавајућа активност за учитеља. Одбија да му се препусти – зато што га поштује. Прост рибар уместо да слуша глуми некакав бон-тон! Уместо да поштује Христове речи које су превратничке, обрћу ствари с главе на ноге. Хришћани ће у свету бити увек велики превратници. Не насилни револуционари, али носиоци преврата у односу на свет и његове законе. Кад то нису – ствар постаје сумњива.
Ми постајемо сумњиви.

У ноћи, Христа одводе на суд код првосвештеника Кајафе. Цео тадашњи јеврејски „естаблишмент“ труди се да му пронађе кривицу довољну за смртну пресуду. Доводе лажне сведоке. Ништа не би успело да им Христос сам не помогне. Потврђује им да је Син Божији (довољно пред старом религијом за најтежу пресуду) и опрашта се од њих упозоравајући их: „од сада ћете видети Сина Човечијега гдје седи с десне стране Силе и долази на облацима небеским“. Ко у овом животу не препозна благог и мирног Богочовека, препознаће га тек, са страхом, при Његовом Другом доласку у сили.

Ужасни су ти фарисеји, зар не? А опет колико смо сигурни да они заправо нису ми? Да ми форме, прописе и законе, неке притом потпуно измишљене или из непоузданих извора које смо својевољно прихватили – не стављамо испред она два највећа која нам је Христос оставио: „Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом, свим умом својим и свом снагом својом и љуби ближњега свога као самога себе“. Тако једноставне заповести, а тако их је тешко испунити. Будите уверени да ако идете ка Богу, а не испуњавате ове заповести сигурно имате нешто од тих толико критикованих фарисеја.

Да бисмо се препознали и видели где смо ми тренутно у односу на Бога и саме себе треба да прођемо за Христом и кроз преостале догађаје до васкрсења коме се надамо. Није исто ако у догађајима учествујемо, или само о њима читамо, слушамо, размишљамо.

преузето са ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК


ЛОВ НА СМРТ

Велики Петак је у градовима можда и најтиши дан у години. Сем у оним најужурбанијим зонама све изгледа као да је стало. Чак и они који се не одликују посебном црквеношћу и поштовањем црквених празника, они који се тек условно декларишу као православни хришћани, сете се да је данас „црвено слово“. И они којима не пада на памет да посте цео Велики пост сете се на данашњи дан да би ваљало постити. То што ће неко можда свечано, осећајући се као велики испосник, појести уместо шницле рибу – онима који се управљају према црквеним правилима изгледа помало комично. Свеједно и то је некакав пост. Посан празник. У сваком случају – један од два-три дана у години кад стварно изгледа да она огромна већина која се на пописима изјашњава као верујућа то и јесте. Мада, наравно, увек има оних који баш на Велики петак закажу концерт или неко весеље. За разлику од остатка године већина их сад посматра са осудом и сажаљењем као некога ко из лоше намере или незнања квари веру предака. Велики Петак је у неким крајевима Србије чак и већи празник од самог Васкрса. Какав је то празник на који се не веселимо? И шта се заправо догађа на Велики Петак? И зашто се уопште поздрављамо са „Срећан празник“ кад знамо да Спаситељ умире на крсту у мукама?

Сви знамо да је у петак осуђен и као обичан злочинац на крст разапет Исус Христос, Син Божији, Спаситељ света. У тишини ослушкујемо како наш Спаситељ умире у мукама. Цео дан и пролази највише у тој тишини и несвесном ослушкивању. Као да очекујемо да из даљине времена из Свете Земље до нас стигне одјек онога што се дешава на Голготи. Знамо да се Најчистији, Онај без греха, разапиње због нас и осећамо се макар мало криви због тога. С друге стране знамо да је он Бог, и да ће васкрснути. Зато смо мирни и наше кајање је некако плитко. Можда се тек ту и тамо по некоме ко успе срцем и умом за тренутак да превлада границе времена и простора отме уздах саосећања или стида. Откуд такав мир Великог Петка? Није то прави мир. Пре би могло да се каже да се ту ради о умирености, утишаности.
Ко воли да пеца, или је некад ишао у лов, или је можда имао срећу да је у детињству постављао клопке за птице, добро зна како изгледа ишчекивање риболовца или ловца. Удица је бачена, или замка постављена и остаје да се чека. У тишини, да не уплашиш прижељкивани улов.

Нема већег улова од онога који се лови на Велики Петак. Лови се смрт са њеним оцем, оцем лажи и свакога зла! А мамац није инсект, црв или нека мала риба већ човек! Човек од крви и меса. Човек који крвари прикован на крст. И то не обичан човек, већ најбољи човек икада рођен. Савршен човек. Рођен од девице и Светог Духа. Човек без греха. Богочовек. Њега смо разапели као мамац и сад чекамо да га смрт прогута. Зато смо тако тихи. Велики је улог. Ако смрт не прогута мамац, остаћемо заувек под њеном влашћу. Ако прогута, остаће без снаге, отрована, разорена. Још увек моћна али моћ јој постаје ограничена, до краја времена. Верујемо да ће Богочовек васкрснути и то нас теши. А ако не верујемо у то довољно јако, онда јача сумња да смо ми, људски род жртвовали Најбољег узалуд. И жртвујемо га поново сваке године, не само на Велики Петак, већ сваког петка и сваког дана га жртвујемо. У многим Његовим „малима и најмањима“ како је он то рекао. Онда заувек остајемо само злочинци или саучесници у злочину. Онда смо криви без могућности покајања. Онда презиремо једни друге као злочиначки род. И онда ћемо из мржње и презира према самима себи истребити једни друге.

Кад год смо сведоци страдања неког људског бића сетимо се Онога који је данас на крсту. Једино Он може бесмислену патњу да преведе у тријумф вечне љубави. Зато се умиримо и с поверењем принесимо своје мале или велике крстове у подножје Његовог Крста. У тишини сараспнимо се с Њим са нашим гресима, мукама, проблемима, ограничењима. Прођимо са Њим кроз Његову смрт до Његовог Васкрсења. С поверењем да ћемо са Њим после наше смрти и ми васкрснути. Као што нам је Он обећао.

Пожелимо једни другима срећу. Срећан празник. Срећан вам „лов на смрт“. И срећан вам пут са Богом ка васкрсењу!

преузето са ЛОВ НА СМРТ


Након дугог путовања, након ове последње недеље препуне емоција, након Великог четвртка и радости због вечере са Христом и апостолима, након туге због Петровог одрицања, након беса због Јудиног издајства, након неправедног суђења (на коме бисмо можда и ми викали „Распни га, распни!“), након саосећанјог бола са Мајком… Свиће Велика Субота, дан миран и тих, када и цела природа ћути у страху и болу. Тек након тог дана, тек након те громогласне тишине може се осетити снага Васкршње литургије (и то оне прве, која почиње у поноћ, спојена са јутрењем, па негде пред свитање у опходу око Цркве, када све око нас спава) и громогласност поздрава „Христос Воскресе! Ваистину воскресе!“ Сви они који су осетили, који сваке године доживљавају такав Васкрс знају о чему говорим.

Мој Богослужбени годишњи круг се доста променио од те далеке Васкршње литургије, али сваког Васкрса у мени заигра радост коју тада осетих и носим је у срцу сваке године. Ове године још богатија даровима љубави које Господ ми дао на старање… Зато је моја радост некако потпунија…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s