Недеља сиропусна (Недеља праштања)

Последњи дан пред почетак Великога Поста Црква од давнина назива Недељом праштања„. На тај дан у црквама се читају Христове речи: „Ако не опростите један другом сагрешења ваша, неће ни Отац ваш небески опростити вама ваша прегрешења“ . Тога дана увече, уочи самог почетка Великог поста, у храмовима се врши обред узајамног праштања и ми – мирећи се једни са другима – улазимо у пост, у период очишћења, продубљења и освећења наших живота.

Опростити другоме, примити опроштај од другога! То је прави повратак од отуђености ка јединству, од мржње ка љубави, од раздељености ка сједињењу. Јер опростити другоме уопште није једноставно. Често говоримо о томе да више „ни не обраћамо пажњу“ на недостатке других људи – и још горе – да смо ,,дигли руке од других људи“. Па зар то није равнодушност, зар то није презрење и зар то није цинизам? Да опрости другоме и прими опроштај од другога може само онај ко је свим својим бићем осетио и схватио сав ужас одсуства љубави у свету, сву бездану тугу човекове самоће на коју је човек осудио себе својим себељубљем и својом гордошћу. Све то у себи садржи молитва коју Црква на недељу праштања упућује Богу: „Не одврати лица Свога од мене, јер тугујем…“.

Ми стално мислимо да су други ти који чине неправду, мрзе и проливају крв… Али, погледајмо мало у себе и схватићемо да је управо у нама главни извор тог отуђења и тих деоба, те борбе свих са свима, на коју трошимо читав свој живот и на коју се своди читав наш живот.

УЂИМО У ИСТИНСКИ ПОСТ

Умијте се и будите чисти. Одвојте лукавства од душа ваших пред очима мојом, научите добро чинити, тражите суда, избавите онога коме се чини неправда, дајте правицу сирочету и оправдајте удовицу, те дођите да поговоримо, вели Господ. И ако греси ваши буду као скерлет, убелићу их као снег, и ако буду као црвена тканина, убелићу их као вуну. И ако хоћете u послушате ме, јешћете добра земаљска. Јер уста Господња говорише ово (Ис. 1,16-19). И опет преко Јоиља (Бог говори): Обратите се мени свим срцем својим у посту и у плачу и у ридању. Раздерите срца своја, а не хаљине своје, јер је милостив и штедар Господ и изглађује злобе (Јоил. 2.12-13). И Језекиљу опет [Он] вели: Сине човечији, реци дому Израиљеву: Ви говорите и кажете – Преступи наши и безакоње наше на нама су и у њима гинемо. И како да живи будемо? Реци им: Жив сам ја, говори Господ, и нећу смрти грешника, него да се обрати од пута свога и буде жив. Обраћењем обратите се од путева ваших. Због чега да помрете, доме Израиљев (Јез.33, 10-11).

…У Јеванђељу, пак, Господ говори: Покајте се, јер се приближило Царство небеско (Мт.4,17). На питање Петра: Колико пута на дан, ако ми згреши брат мој, да му опростим? До седам ли пута, као благ по природи и неизмеран у благости Господ одговара: Не велим ти до седам пута, него до седамдесет пута седам (Мт.18,22). Шта се може сравнити са таквом благошћу? Шта да се упореди са таквим човекољубљем?

Познавши, дакле, страх Господњи и Његову благост и човекољубље из Старог и из Новог Завета, обратимо му се са свим срцем својим. И зашто да гинемо, браћо? Очистимо руке грешници, очистимо срца своја двоједушни, помучимо се, тугујмо и плачимо за грехе своје. Престанимо са злим делима својим, поверујмо у штедрости Господње, убојмо се Његових претњи, сачувајмо Његове заповести, заволимо један другог из свег срца. И онима који нас мрзе и који нас вређају рецимо: “Ви сте браћа наша”, како би се прославило име Господње и како би се показала радост Његова. Дајмо опроштај једни другима за узајамна искушавања, с обзиром да против нас војује заједнички непријатељ (ђаво). Успротивимо се својим помислима, призивајући Бога за помоћника, те ћемо прогнати лукаве и нечисте духове. Потчинимо тело духу, притешњујући га и васпитавајући га сваким злопаћењем. Очистимо себе од сваке прљавштине тела и духа. Побуђујмо једни друге на напредовање у љубави и добрим делима. Немојмо завидети једни другима, нити се раздражујмо кад нам завиде. Напротив, показујмо саосећање једни другима и смиреноумљем лечимо једни друге. Немојмо оговарати једни друге, нити се узајамно подсмевајмо, јер смо удови једни другима. Одбацимо лењост и немарност и стојмо храбро борећи се против духова зла, имајући Заступника код Оца – Исуса Христа Праведника: Он је помирење за грехе наше. Помолимо му се, дакле, чистим срцем из све душе своје и опростиће нам грехе наше. Јер, Господ је близу свима који га призивају у истини (Пс.144,18). Стога и говори: Принеси Богу жртву хвале и изврши Вишњему завете своје. Призови ме у дан жалости твоје и избавићу те, и прославићеш ме (Пс. 49,14-15).

И Исаија опет [говори]: Разреши сваку свезу неправде, раскини ужад принуде, отпусти потлачене, и сваки уговор неправедни поцепај. Раздели гладнима хлеб cвoj u сиромахе без крова уведи у кућу своју. Уколико видиш нагога, одени га, и од семена дома свога немој се крити. Тада ће гранути ујутру светлост mвoja u оздрављење твоје брзо ће засијати. И ићи ће пред тобом npaвдa mвoja, u слава Господња обузеће те. И шта потом? Тада ћеш завикати и Бог ћe me чути. Још док будеш говорио, Он ће ти рећи: Ево ме. Тада ће засијатu у тами светлост твоја, и тама ће твоја бити као у подне. И биће Бог увек са тобом, и наситиће се душа твоја по жељи (Ис.58,6-10). Видиш ли да ћемо, разрешивши сваку свезу неправде од срца свога, развезавши свако уже присиле злопамћења у разменама нашим, и журећи да чинимо добро ближњему из све душе, ми бити обасјани светлошћу познања, ослободити се од страсти бешчашћа, испунити се сваке врлине, просветити се славом Божијом и ослободити се сваког незнања. Молећи се Христу, бићемо услишени, Бога ћемо имати увек са собом и испунићемо се жељама по Богу.

Заволимо, дакле, један другог и волеће нас Бог. Трпимо једни друге и Он ће дуготрпети гресима нашим. Немојмо враћати зло за зло и нећемо примити по гресима нашим. Опроштај грехова наших наћи ћемо у опраштању браћи. Милост Божија је скривена у нашем милосрђу према ближњем. Стога је Господ казао: Опраштајте, и опростиће вам се (Лк.6,37), и: Ако опростите људима сагрешења њихова, опростиће и вама Отац ваш небески (Мт.6,14), и опет: Блажени милостиви, јер ћe бити помиловани (Мт. 5,7), и: Каквом мером мерите, онаквом ће вам се мерити (Мт. 7,2). Ето, Господ нам је даровао начин спасења. Он нам је дао вечну власт да будемо чеда Божија (Јн.1,12). У вољи нашој, дакле, јесте спасење наше.

Дајмо, дакле, себе свецело Господу да бисмо га примили свецелог. Постанимо Њиме богови. Будући по природи Бог и Владика, Он је стога и постао човек. Покоримо се Њему и слушајмо га, и Он ће неуморно одбијати непријатеље наше. Да је народ мој послушао мене, говори [Он], да је Израиљ ходио путевима мојим, до ништавила бих непријатеље његове понизио, и на тлачитеље њихове ставио бих руку моју (Пс.80,14-15). Сву наду своју положимо само на Њега. Сву своју бригу бацимо на Њега и од сваке невоље ће нас избавити: целог живота нашег Он ће нас чувати. Сваког човека заволимо од душе, али ни на једног не полажимо своју наду. Јер, док нас Господ чува, пријатељи нам чине услуге и непријатељи изнемогавају пред нама. Међутим, ако нас Господ остави, и сви пријатељи нас напуштају, а непријатељи јачају против нас. Онај ко се узда у себе самог, пашће падом великим, а онај ко се боји Господа, биће узнесен. Стога је и Давид рекао: Јер се не уздам у лук свој, и мач мој неће ме спасти. Јер си нас ти спасао од тлачитеља наших, и мрзитеље наше посрамио си (Пс.43,6-7).

Немојмо трпети помисли које умањују грехе наше и које нас убеђују да ће нам се опростити. Ограђујући нас, Господ је о њима рекао: Чувајте се од лажних пророка, који вам долазе у оделу овчијем, а изнутра су вуци грабљиви (Мт.7,15). Све док се наш ум узнемирава грехом, ми још нисмо добили опроштај, будући да још нисмо донели плодове достојне покајања. Плод покајања јесте бестрашће душе, а бестрашће је истребљивање греха. Ми још немамо савршено бестрашће, будући да се понекад узнемиравамо страстима, а понекад не. Према томе, ми нисмо добили потпуни опроштај грехова. Јер, од прародитељског греха смо се ослободили кроз свето крштење. Од греха, пак, на који смо се дрзнули после крштења, ми се ослобађамо кроз покајање.

Покајмо се, дакле, стварно да бисмо, ослободивши се страсти, задобили опроштај грехова. Презримо привремено да не бисмо, борећи се због њега са људима, преступали заповест о љубави и отпали од љубави Божије. По Духу ходимо и похоту телесну немојмо чинити (Гал.5.16). Бдимо, будимо трезвоумни, одбацимо сан лењости. Угледајмо се на свете подвижнике Спаситељеве и подржавајмо подвиге њихове. Заборављајмо оно што је за нама и стремимо за оним што је пред нама. Подражавајмо њихов неуморни пут, њихово вруће расположење, истрајност уздржања, светост целомудрености, смелост трпљења, непоколебивост дуготрпљења, жалост саосећања, непомућеност кротости, врелину ревновања, нелицемерје љубави, висину смиреноумља, једноставност нестицања, храброст, благост, снисходљивост.

Немојмо попуштати уживању, немојмо се раслабљивати помислима, немојмо прљати савест. Имајмо мир са свима и светост, без које нико неће видети Господа (Јев.12,14). Због свега тога бежимо, браћо, од света и кнеза његовог. Оставимо тело и телесно. Узиђимо на небеса и на њима нека буде наше живљење. Подражавајмо божанственог апостола, достигнимо Начелника живота и окусимо од Извора живота. Са анђелима славимо, са арханђелима певајмо Господа нашега Исуса Христа, коме нека је слава и моћ заједно са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Свети Максим Исповедник – 400 ГЛАВА О ЉУБАВИ

Вољени, љубимо једни друге, јер је љубав од Бога, и сваки који љуби од Бога је рођен, и познаје Бога. Који не љуби не познаде Бога, јер Бог је љубав. (1. Јн. 4:7,8)

текст преузет са Недеља сиропусна


Праштајте, браћо и сестре. Праштајмо, браћо и сестре. Очистимо срца своја како би их кроз молитву и пост испунили љубављу!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s