СМИСАО ЖИВОТА 2. Део

Многи људи сматрају да Бога треба да користе за самореализацију тј. за испуњење сопствених циљева и жеља. То је супротно од природног поретка и односа између Бога и човека, тако да је концентрација на такав став према Богу осуђен на пропаст. Ви сте створени ЗА Бога, не обрнуто и прави живот је допуштање Богу да вас користи за своје потребе. Опседнутост собом води у слепу улицу. Пажња и усмереност ка Богу води нас у отворен, слободан, свеобухватан живот.

На који начин људи већином покушавају да схвате који је разлог због ког су створени?

Постоје само 2 опције.

1. Прва је спекулација –  тежња за сазнањем путем чистог мишљења, уз сарадњу интуиције и фантазије. Ово је метод који изабира већина људи. Они претпостављају, погађају, теоретишу. Највећи филозофи људског рода покушавали су хиљадама година,  да одгонетну разлог и смисао људског живљења. Филозофија је веома важна за људски род, али када дође на терен циља и смисла људског живота, чак и најмудрији филозофи могу само безуспешно да покушавају и погађају. Чак и они остају разочарани немогућношћу да одгонетну ту тајну.

2. На срећу, ту је и друга опција у проналажењу одговора на питање шта је смисао човековог живота. То је откровење.То је оно што је Господ открио о животу  у Његовој Речи тј. Светом Писму. Наиме, најлакши начин да откријете смисао неког изума је ако питате његовог креатора. Исто се односи и у вези смисла нашег живота.

У вези тог питања Господ нас није оставио у мраку. Он је, кроз Библију, сасвим јасно открио смисао и циљ нашег постојања. Библију можемо схватити као ”упутство за употребу”, где је јасно објашњено зашто живимо, како живот функционише, шта треба да избегавамо и шта можемо очекивати у будућности.

Бог није само полазна тачка вашег живота или размишљања. Он је ИЗВОР вашег живота. Да бисте открили смисао и циљ свог живота, морате се окренути Божијој Речи, а не мудрости овога света. Ви морате градити свој живот на вечним истинама, а не на популарној психологији, мотивационим и инспирацијским причама. Библија каже да у Христу проналазимо ко смо ми и због чега живимо, да нас је Он створио за величанствени живот, да је Он у свему и да све кроз Њега постоји.

Руски писаc Андреј Битов објашњавао је свој унутрашњи преображај. Био је васпитан у атеистичкој средини, али једног суморног дана, Бог је потпуно заокупио његову пажњу и то га осећање више није напуштало. Имао је 27 година и возио се метроом у тадашњем Лењинграду, садашњем Петрограду. Био је преплављен тако снажним очајањем, да је изгледало како је живот за час стао и као да је сваки смисао живљења испарио. Изненада, само од себе, у његовом уму се појавила мисао; ”Без Бога живот нема никакав смисао”. Понављао је у себи ту мисао, сасвим запањен, изашао је из метроа и ушао у Божију светлост – очајање га је сасвим и тотално напустило.

Можда и ви осећате тотални мрак усеби, у вези смисла вашег живота. Честитам, јер сада ћете изаћи на светлост.

преко 2. део – како спознати циљ живота

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s