Човек, који је хтео да спречи Божић (припрема за Божић 6. део)

”А када се Исус роди у Витлејему јудејскоме у дане Ирода цара, гле дођоше мудраци од Истока у Јерусалим…” (Јеванђеље по Матеју 2, 1)

У време Христовог рођења, јеврејима је владао Ирод Велики, који је био из веома утицајне породице са политичким везама. Он није био јеврејин по рођењу, већ идумејац. То је била страшна осуда и мука за јевреје.

У 25-ој години, Ирод је постао гувернер Галилеје, што је било јако високо звање за човека тих година. Ипак, он сам је био веома интелигентни, поремећени психопата, који је убио своје синове, неколико од својих 10 жена и свог таста, јер се бојао да му могу угрозити престо. Од убистава ни мало није зазирао, јер је био опседнут идејом да има власт и моћ.

Али у време Исусовог рођења, Ирод Велики је умирао од тешке болести и цело тело му је било прекривено отвореним ранама. Полако је почео губити разум, али је још био цар.

Тих дана су му дошли мудраци од Истока. Питали су га; ”Где је цар јудејски који се роди”. Параноични Ирод је упао у панику, позвао јеврејске старешине и питао где ће се родити то дете, а они су му одговорили у Витлејему. Тада је Ирод послао мудраце да иду у Витлејем и замолио их да му јаве где је то дете тачно. Слагао их је да и он жели да се поклони јудејском цару. Заправо је желео да Га убије.

Ирод је доживео огромни страх и мржњу према Спаситељу.

Пошто су мудраци примили заповест у сну да се не враћају Ироду и кажу му где је дете, Ирод је у свом лудилу послао војску да убије сву новорођену мушку децу у Витлејему старости до 2 године. Света породица се до тада већ преселила у Египат.

У Светом Писму пише;”Тада се испуни што је рекао пророк Јеремија говорећи; глас у Рами чу се, плач и ридање, и нарицање много, Рахиља оплакује децу своју и неће да се утеши, јер их нема.” ( Јеванђеље по Матеју2, 17 – 18)

Ирода је задесила ужасна судбина и веома тешка смрт, као што се дешава свим тиранима. Умро је у великим мукама – високој температури, туморима стопала као код водене болести, труљењу изнутрице, неконтролисаном пражњењу, гангрене гениталија, неподношљивом сврабу и великом смраду од отворених рана по којима су гамизали црви.

У Новом Завету се ништа не проналази о начину Иродове смрти, јер је било јасно да је то била последица Божије казне због ужасних грехова, али новозаветни писци нису хтели да дају тај ужасни опис. Иако је Ирод био огорчени непријатељ Месије, првобитни хришћани нису дозвољавали ни мало људског наслађивања над таквим суровим догађајем, што је очит пример велике Божанске силе благодати, којом су обиловали.

Тако ужасном смрћу завршавају не само сви тирани, већ и сви непријатељи Исуса Христа пре или касније тако заврше.

Јер једног дана ће се дана све нације, сви језици и сваки човек поклонити и признати да је Исус Христос Господ и биће то велики космички догађај невероватних пропорција, какве сада не можемо замислити.

преко Човек, који је хтео да спречи Божић (припрема за Божић 6. део)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s