МАТЕРИНСКА МОЛИТВА

„МАТЕРИНСКА МОЛИТВА СА ДНА МОРА ИЗБАВЉА“
Ову пословицу сигурно знају сви. Но, верује ли бар већина да ово није празна лепоречивост, већ савршена истина потврђена кроз многе векове безбројним примерима.
Отац Павле, монах, испричао је случај који се недавно догодио. Мене је овај догађај запрепастио. Зато ћу га испричати да би сви знали о чему се ради.
На улици, о.Павлу пришла је непозната жена и замолила га да дође и исповиди њеног сина. Рекла је адресу.
– Ја сам се врло журио – прича о.Павле и тога дана нисам успео да одем. А право говорећи заборавио сам адресу. Следећег дана она ме је опет срела ујутру врло забринута. Упорно ме је молила и преклињала да одмах кренем код њеног сина. Нисам је ни запитао зашто и она не пође са мном. Попео сам се уз степенице и зазвонио. Отворио је младић, врло запуштеног изгледа и одмах се могло видети да је пијан. Посматрао ме је дрско, јер сам био у одежди. Поздравих га рекавши: „Ваша мајка ме је замолила да дођем код вас“. Младић се испрси: „То је лаж. Моја мајка је умрла пре 5 година.“ На зиду је стајала њена фотографија. Ја му показах на њу говорећи: „Ова жена ме је замолила да те посетим“. А он ће изазивачки: „Значи, ви сте са онога света дошли?“ „Не, одговорих. Управо са овога света. А то што ти кажем испуни. Сутра ујутро дођи у храм.“ „А ако не дођем“ „Дођи мајка тако моли. Грех је родитељску реч не послушати.“
Сутрадан он је дошао. На исповести се тресао од ридања, говорећи да је мајку истерао из куђе. Живела је по туђим кућама. Ускоро је умрла. Он је сазнао да је умрла, али није ишао на сахрану.
Тога дана увече последњи пут сам се видео са његовом мајком. Била је врло радосна. Много се захваљивала и рекла ми је да је њеном сину опроштено, јер се покајао и исповедио и да се она са њим већ видела.
Ујутро сам пошао на његову адресу. Суседи ми рекоше да је јуче умро и да је одвезен у мртвачницу.
Ево, то је била прича о. Павла. Ја грешни размишљам: значи мајки је било дано да види сина са места где је била после свог земног краја. Било јој је дано да зна време смрти свог сина. Дакле, и тамо је њена молитва била тако силна да јој је било дано да се ваплоти и замоли свештеника да исповеди и причести несрећног раба Божијег. Јер, тако је страшно умрети без покајања и причешћа.
И што је главно: она га је волела и као пијаницу који ју је истерао из куће. Она се није љутила и жалила, знајући боље од нас о уделу грешника. Учинила је све да тај део мимоиђе њеног сина. Она га је подигла са греховног дна, управо она, и то само стилом своје љубави и молитве.

преко СНАМИ_БОГ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s