Чување црквеног календара

Стари дека Богољуб је читав живот ишао у цркву, постио све постове, сваке недеље и за празник (црвено) слово када је време дозволило је ишао на службе, и како сам каже, ништа нам није фалило, имали смо све што је потребно, јединство у цркви, харомонију, било је питање само верујеш ли у Бога и јеси ли крштен, и ту је био проблем, а како је данас? данас имаш 100 различитих мишљења, и сујеверја, и не знања, и филозофије, и модерне теологије.

Али Бог је посејао нове духовне старце и млади знају за јадац, чак и телози паралелно са оним што су учили осећају да нешто није у реду и додатно су се учврстили у истини па ће Господ да сачува истину кроз свој народ, народ и пастири морају да сарађују и да се допуњују, пастири служе народу а не обратно, морају да носе лаворе синко а не круне!

Дека Богољуб је познавао многе наше пастире и духовнике током 20. века, а највише прича о Патријарху Павлу и његовој строгоћи која је била неопходна да би се мудро руководило црквом, како каже, Бог управља црквом а људи су пролазни, и људи морају да се пазе шта раде и шта причају јер тешко њима.

Упита га један познаник шта мисли о плану Ватикана за увођење грегоријанскога календара и у нашу СПЦ?

– Па шта фали овоме садашњем календару који је вековима ту? толико народа кроз историју,толико светитеља, толико пастира се руководило по том календару, а сада некоме то не одговара и хајде да пређемо на Папски? као да је то кућа која је пропала?!

Једна бака Вера је рекла такође о томе довољно:

– Ми смо то што јесмо и то треба да останемо, а не да будемо “преливоде”. Били смо ми једном сви заједно па су се они одвојили. Они који су отишли они треба и да се врате а не ми.

Онда каже старац Богољуб даље:

– Сви они који прихвате тај календар морају да промене и датуме свога рођења, датуме рођења своје деце.

Чујем да је Милутин Миланковић астрономским испитивањима направио најпрецизнији календар, тачнији од оба, али очувањем Јулијанскога календара наспрам овога што је Папа Грегорије увео је у принципу и моралу и вери, ту се више не ради о прецизности већ о принципу, недамо да нам кроје календар и живот ови са запада који су нас одувек прогонили и манипулисали, знају они да по нашој вери и православљу иду сва остала питања, како ту падамо падамо и као народ и држава, па хоће ту да нас притегну и сломе и привуку ка себи, лукаво да нас утопе у лавину.

Они ако хоће, дај Боже, ако хоће да се врате православљу и старом календару између свега осталога нека то учине, радујемо се и ту смо за разговор око тога увек, тако је и Владика Николај радио, причао са свима, али да се врате и да нас штити, а не да нас мења, то је разлика између тадашњег и данашњег како га зову „екуменизма“ јер тамо има дивних људи, али они који се питају о њима говорим, они су проблем. Они желе да се ми одричемо и увек правимо уступке све док нестанемо са лица земље! то више неће моћи!

Сигуран сам дете, да то мисли сваки нормалан и честит човек.

Онда је дека Богољуб наставио:

– А шта ћемо са благодатним огњем у Јерусалиму? по ком календару (на велику Суботу у очи васкрса) је Господ благословио да се он спушта и чудотвори? чини ми се да се католицима није ни једном спустио и да су га чекали и увек разочарано одлазили, по томе се види да њихови датуми немају благослова, зато чак и Грци славе Васкрс по Јулијанском календару а не Грегоријанском и ако су их присилили да прихвате Грегоријански!

Многи би да се врате Јулијанском и ми, СПЦ, морамо да истрајемо и тако ће и бити, ако сада попустимо, неће да буде добро!

Синко мој наћи ће се много филозофа који ће да правдају увођење новога календара и цитирају које какве глупости чак и ако Бог не благослови њихове речи, није то важно њима, и тако ће многе вернике да обману и убеде у ту филозофију.

А не схватају да би овај напаћени народ још више поделили као што су га поделили када су увели новотарије у службу, само то што се народ збунио и поделио је више него довољан доказ да то не иде од Бога, само то да је проблем, то што је народ збуњен и што се дели, ето разлога да се нешто не форсира, али ко да им каже када они мисле да све знају, све је у глави излгеда данас, логика нека, а у срцу је Господ заправо али ту га не осећају.

Онда су се неки одвојили од СПЦ што није ни мало добро, и уместо сада да СПЦ доноси одлуке и кораке који ће да враћају народ, ако уведе нови календар само ће још горе да пољуља сумњичава народ, а то само може да буде на корист ђаволу.

Неће народ дозволити да промене календар јер то вуче за собом многа друга питања и покреће буру реакција и питања која није добра и која нам не треба данас, то нам најмање треба, има ко то зна и ко чује ово одавно у срцу, они ће покушати да коригују све и да спасу ситуацију, да ли ће успети, надамо се.

Зар нам опомене око Хиландара када је горео нису нешто рекле? А опомене око Космета које нам насило одузимају и светиње које су нам тамо рушили и које руше, народ који гоне, паљење цркви и скрнављење гробова предака, зар нам не говоре више него довољно о томе да ово што радимо није благословено и да морамо да се вратимо старим вредностима?

Србија мора да буде пример свима како се враћа старим вредностима па да помогне браћи у Грчкој, Бугарској, Румунској цркви и осталим православним црквама, заједно са Русијом можемо ми то све. Они немају снаге више, исцеђени су, ми Срби морамо, то нам је задатак, да и ако мали будемо велики у истрајности и одлукама.

Треба дете да се одбрани православље, а не да иде низводно како вуче ток ове дивље реке модернизма, морамо да се отрезнимо, много смо опијени заблудама.

Није то ништа добро, посебно за нас данас у Србији, видела жаба да се поткивају коњи па и она дигла ногу, а то ти је прелазак на нови календар, ни Бог ни Свети Сава то не благослове, не само због формалности већ због суштине и осталих питања која се отварају, а ко се усмели да то уведе сигуран сам да ће Бог строго опоменути такве и да ће сви да се чуде и да ће савест да им проради.

преко Православни Центар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s