Бриге предати Богу

Бог нас жели ослободити свих наших брига. Од нас тражи само једно: да му то допустимо.

Постоје раздобља у животу кад се накупе разочарања, проблеми у односима с људима који су нам драги, лични неуспеси или потешкоће, те постанемо крајње обесхрабрени. Каткад је то почетак праве депресије која тражи лекарску интервенцију (а то се не дешава само другима!). Чешће је реч о само пролазним искушењима. Како се придигнути? Како се поново узнадати? Псалми нам показују пут изласка из ноћи.

„Та докле, Господе, докле ћеш ме заборављати?“ (Пс 13,1) Бог се чини тако далек да чак почињемо сумњати да уопште постоји. У напасти смо да престанемо молити. Мислимо да је молитва добра само кад смо пуни љубави и захвалности … А кад нам је срце ражалошћено, више не молимо, јер нам кроз уста излазе само горке речи.

И што онда? Зашто Богу не рећи своју горчину? Како ће он моћи „окренути наш плач у играње, скинути кострет са нас и опасати нас радошћу“ (уп. Пс 30,12) ако се одвраћамо од њега? Библија је пуна израза јада и тескобе. Зар и сам Исус није пре смрти рекао „Боже мој, зашто си ме оставио?“ (Мт 27,46)?

„Повјери Господу сву своју бригу, и он ће те покријепити“ (Пс 55,23). Бог нас жели ослободити свих наших брига. Од нас тражи само једно: да му то допустимо. Да се не стидимо све му предати, чак и оно што нас понижава, што нам изгледа одбојно и вредно презира. Једна једина трула воћка може искварити цео сандук здравог воћа. Једна једина трула клица коју се нисмо усудили да прикаже Господину довољна је да нас испуни тугом и горчином.

„Опери ме свега од моје кривице, од гријеха ме мојег очисти!“ (Пс 51,4) Бог не очекује да му прикажемо само своја добра дела и своје крстове. Он жели да му предамо и своје грехе, јер његова је радост у праштању.

Једног је дана Исус питао светог Јеронима које је његово најдрагоценије добро. Јероним је набројао све што је Богу приказао: дуготрајне постове, дуге сате молитве, дела љубави итд Исус је очекивао још нешто, а Јероним није знао шта да му још прикаже. „А твоји греси?“ Упитао је Исус. „Зашто ми не предаш своје грехе?“

„Препусти Господу путеве своје, у њега се уздај и он ће све водити“ (Пс 37,5). Кад више не знамо на чему смо и кад нас тескоба одведе у таму, потрудимо се више него икад „препуштати Господу путеве своје“ чинећи корак по корак његову вољу кроз мале ствари свакодневног живота. Потрудимо се у пуноћи живети садашњи тренутак не бринући се ни за шта друго. Једино што је важно, једино што зависи о нама, јест чинити Божју вољу сада и овде. Све остало зависи о њему. Немојмо се непотребно мучити! Тражимо царство Божије и све ће нам остало бити надодано.

„Сваки дан ћу тебе славити, име ћу твоје хвалити увек и довека“ (Пс 145,2). Сваки дан, па и онда кад све иде наопако, можемо рећи Господу бар једно „хвала“. Чак и најцрњи дан има своју златну нит: осмјех детета, лепоту пејзажа, нежну гесту, неочекивани сусрет и што све не? Научимо децу да не заспу пре него што су рекли хвала Господу: не неко растресено, нејасно и безлично хвала, него конкретно хвала за нешто конкретно. Шта више захваљујемо, то ћемо наћи више разлога за захваљивање. Захваљивање нам отвара срце и очи за Божја чуда.

„Боже, тмину моју обасјаваш (…) Ти ме опаса снагом за борбу“ (Пс 18,29.40). Бог ноћ не уклања, него је осветљава. Не ослобађа нас борбе, него нам даје све што нам је потребно за храбру борбу све до победе. Како год тамна била наша ноћ, какве год биле наше животне борбе, будимо сигурни да у ускрснулом Христу већ имамо победу.

Имајмо у њега безгранично поверење и ускоро ћемо певати са псалмисте: „Ти постаде мени помоћ, кличем у сенци крила твојих“ (Пс 63,8).

Christine Ponsard (преузето из књиге „Вера у породици“)
преко Brige predati Bogu

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s