о анђелу чувару

Уз празник светог Јована Крститеља, кратка прича о анђелу чувару:

Када се даје човеку анђео чувар? На зачећу, на рођењу или на Светом Крштењу?

По Светом Предању Цркве Христове, анђео чувар се даје човеку на Светом Крштењу. Ово се може појмити из пете молитве која се чита при вршењу оглашавања, где се, између осталог, казује овако: „Учини да се светли анђео придружи његовом животу – да га избавља од сваке вражије напасти, од сусрета са злим, од демона који напада усред дана, од злих маштања“. Поред анђела чувара Бог шаље човеку и друге анђеле у животу, да би му помагали, исправљали га и тешили у искушењима и проверама у духовним борбама кроз које пролази човек у овом веку.
О овом говори божански апостол Павле, говорећи: Нису ли сви они духови за служење, који се шаљу да служе онима који ће наследити спасење? (Јев 1,14). Овим речима Апостол узноси умове слушалаца и веома много теши хришћане, јер показује да се Бог веома много стара о њима, чим је „анђеле, који превазилазе људе, одредио да служе за спасење људи“.
Али видимо да и у Старом закону, и у Закону благодати, Бог шаље анђеле да помажу и да служе изабраним људима, као што су Лот, Авраам, Јаков, Мојсије, Валаам, Исус Навин, Гедеон, Манасија, пророк Давид, Илија Тесвићанин, Седрах, Мисах и Авденаго, пророк Данило, Јосиф, Дјева Марија, пастири из Витлејема, Марија Магдалина, капетан Корнилије, апостол Павле и други. Кроз ово неколико доказа показао сам да нам Преблаги Бог одређује анђеле чуваре не само на Светом Крштењу, већ и у целом животу, помажући на путу спасења праведнике, који Га љубе и верују у Њега.

„Велики је Бог“ – Старац Клеопа
преко Живот у Христу – Život u Hristu

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s