БОГ ЈЕ ПИЈАНИСТА НА КЛАВИЈАТУРИ НАШИХ ГЕНА

Људи не смеју да манипулишу генима, јер би их то могло водити уништењу.
Стивен Хокинг сматра присуство творца излишним, али ја бих волео да га упознам и да му испричам причу о генима и великом Пијанисти – каже у разговору за Портал РТЦГ доктор Санг К. Ли (Sang Chung Lee), генетичар, алерголог, интерниста и светски познат предавач.

Дешифровање људског генома сматра се једним од највећих открића у историји науке, равно открићу точка. Оно има много добрих аспеката, али отвара могућност и за опасне злоупотребе. Куда те злоупотребе могу одвести човечанство и да ли је човек дешифровањем генома дошао до саме тајне живота и да ли он, у техничком смислу, уопште може до ње доћи?
Откривање људског генома и начина на који он функционише, може да нас доведе до веома озбиљних последица које би могле уништити сва жива бића (која имају ДНК) или нас то откриће може повести у супротан смер. То познавање дивне тајне живота може бити највећи благослов за људска бића. Да образложим. Ми смо живи, сва жива бића су жива и здрава због хармоничне активности гена. Једноставан пример. Клавијатура на клавиру има 88 дирки. У људским ћелијама постоји 20. 000 различитих дирки, а то су гени, дакле, 20.000 различитих гена. Неко на њима мора да свира. Без озбира колико је леп и скуп ваш клавир, ако на њему свира лош пијаниста и музика ће бити лоша, а то нико не жели да слуша. Исти клавир, али сада на њему наступа одличан пијаниста. Док он свира – из клавира ће потећи дивна музика. Гени су попут те клавијатуре. На нашим генима мора неко да свира. У компјутеру имате различите инсталиране програме. Ако неко без познавања компјутера, користи програме, може да поквари компјутер и програме у њему. Наш ген мора бити употребљен од стране некога ко зна све о феномену живота и о врло префињеним животним процесима, које ни ми доктори данас не познајемо. Пример: У људском телу, ћелије рака се стално производе иако ми тога нисмо свесни. Ген у ћелијама имуног система се активира. Када се он активира тј. укључи он производи невероватну супстанцу која убија рак коју и фармацеутска компанија може да произведе. Али, сви су ти протеини, или било које друге супстанце које наше тело производи, много супериорнији него људска, научна техника прозводње.
Ако ми научници верујемо да људи могу да „свирају” на том гену – клавиру (а то је оно што покушавамо данас да урадимо) ми ћемо уништити наше здравље, а успут и друге ствари. Попут ГМ хране. Ми мислимо да радимо нешто добро, а у суштини не знамо ни коначни исход, нити посљедице. Ми људи не би требало да манипулишемо геном. Ген „свира” тако хармонично, јер њиме управља највећи пијаниста који познаје наше гене и зна како да произведе невероватне супстанце које убијају рак. Данас, иако знамо да имуни систем може да произведе супстанцу која уништава рак, ми сами не можемо да је произведемо. Морамо бити свесни да нашим геном мора да рукује надљудско знање и надљудска способност. Ја предлажем да ми људи – професионалци медицинске струке одустанемо да контролишемо наше гене, вештачки, уз помоћ нашег знања. Ген захтева много већи ниво знања. Ја то називам свезнањем и свемоћи. Нама је потребна нека врста надљуског, божанског пијанисте.

Познато је филозофско питање: шта је старије – кокошка или јаје? У генетици би оно гласило: шта је старије – ДНК или беланчевине од којих је ДНК састављена?
Беланчевине не могу да сачине ДНК. ДНК није продукт беланчевина. Јаје је производ кокошке, а кокошка је производ јајета. Ово питање не можемо формулисати и за ген. Ако беланчевина може да произведе ДНК, онда је ово питање на правом месту. Иако гени могу да произведу беланчевине, беланчевине не могу да произведу гене. Ген је реченица, сачињена од речи. То је код живота. Код производи беланчевине, а не обрнуто. Дакле, ген мора да буде први, не може бити другачије.

Наука је на прагу да дешифрује и геном пшенице, за који се тврди да је комплекснији од људског, а све у циљу повећања њених приноса. Подаци Светске организације за храну кажу да је прираст становништва на планети толики да ће наредних пет година морати да се дуплира садашња производња хране. Очито наука ће у томе успети, али какву ћемо то храну јести, ако знамо да је ГМ храна штетна по здравље?
Научници су успели да удвоструче производњу пшенице. Слажем се, они ће успети у производњи веће количине пшенице, али нисам сигуран да тај успјех може бити примењен и на наше нутритивне потребе. Иако та нова пшеница може да нам обезбеди довољно угљених хидрата и бјеланчевина, не знамо какве ће здравствене последице та производња проузроковати. Тиме не можемо да експириментишемо. То што научници покушавају да ураде је опасна ствар. Поново напомињем да људска манипулација гена може да поведе људску врсту ка уништењу.
Ево једног примера. Научници су желели да удвоструче, утроструче прозводњу кукуруза. Највећи су проблем били инсекти који су јели тај кукуруз. Људи су кренули да униште инсекте. Открили су отров који производе бактерије стафилококе. Научници су узели ген стафилокока који производи тај отров, ставили су тај ген у кукуруз. Кукуруз је растао и инсекти га нису нападали. Принос се утростручио, чак у неким случајевима и учетворостручио. Научници су били одушевљени: „Успели смо!”
Али, следеће се године популација лептира смањила. Зашто? Када се кукуруз опрашивао, ветар је распршио полен. Лептири полажу своја јајашца испод лишћа разноврсних биљака које расту у близини кукурузних поља. Јаје постане гусеница и храни се лишћем биљке на којој је положен. Гусеница умире. Зашто? Зато што се хране и отровом који је био на полену, који се нашао на лишћу. Када лептири изумиру настају велики проблеми приликом опрашивања. Долази до катастрофалног смањења приноса и других биљних врста. Ми људи немамо то проактивно знање како бисмо могли да манипулишемо генима. Ја бих желео да ми научници оставимо гене некоме ко је Свемогућ и Свезнајућ, ономе који је најбољи пијаниста на клавијатури наших гена.

Осим гена, показују епигенетичка истраживања, од родитеља у генима понекад наслеђујемо и последице које су оставиле животне околности. Испитивања с мишевима показују, на примјер, да мужјаци изложени стресу преносе на потомство и склоност ка анксиозности. За те ће мишеве иста ситуација бити стреснија – у односу на сроднике по оцу, који су зачети прије него што је отац-миш био изложен стресу. Да ли би то могло да важи и за људе? Да ли, дакле, и људи имају то „генетско памћење”?
Да, то се дефинитивно може применити и на људска бића. Али, постоји разлика између нас и животиња. Ми можемо рационално или логички да закључимо да постоји надљудско свезнајуће, свемогуће Биће које свира на клавијатури наших гена. Животиња не може да донесе такав закључак.
Миш не може да се опорави од такве генетичке штете. Као што сви знају, обољевање од рака, дијабетеса или неке друге болести је проузроковано променама на гену. Ген је доживео лошу промену. Али у нама постоји и процес залечивања. Модерна медицина не може да излечи дијабетес. Модерна медицина само може да контролише ниво шећера у крви, али она не може да поврати ген у пређашње стање. Све док се ваш ген не поврати у нормално стање – ви не можете да се опоравите (излечите) од болести проузроковане променама на гену. Данас знамо да се наши гени константно мењају, због различитих фактора. Упркос томе, ген може да се опорави. Животиње не познају ту моћ која долази од свезнајућег, свемогућег Бића. Ми људи можемо да разумом закључимо да такав Пијаниста мора да постоји.
Ћелије рака којих ми нисмо ни свесни у нашем организму, могу бити на диван начин уништене уз помоћ активирања гена имуних ћелија. Када ви активирате, тј. укључите гене који су претходно били искључени уз помоћ потребне енергије коју ја називам животном енергијом. Без животне енергије ген не може да се укључи.
Ми научници смо пре веровали да се ген сам од себе активира и деактивира, да сам од себе ради. Ипак, није тако. Данас знамо да ген има прекидаче на себи, и том прекидачу је потребна енергија сигнала, енергија која ће га активирати, укључити.
Ми живимо због те дивне животне енергије, коју добијамо од тог надљудског бића, тог дивног Пијанисте.

Како коментаришете појаву црвене кише, која је пала 2001. у дворишту индијског научника Годфрија Луиса у којој су нађене ситне структуре налик ћелијама које се размножавају иако немају ДНК. Специфично је и то што се те структуре множе и на изузетно високим температурама, што није могуће са организмима са Земље. Луис верује како су мали црвени ванземаљци дошли уз помоћ метеорита који је изгорео у Земљиној атмосфери. Да ли је нешто тако могуће?
Не мислим да је ово научно потврђена чињеница, а и само питање је врло хипотетичко. Ми не можемо да експериментишемо на овом примеру. Не знам како су се те „структуре” рамножавале и на тим високим температурама, тако да ја не могу да одговорим на ово питање.

Ви у својим разматрањима о човеку, природи и универзуму увек видите активно присуство Бога. Стивен Хокинг, један од највећих умова нашег доба одбија могућност присуства врховног бића у универзуму, јер сматра да сви закони универзума делују тако да је његово присуство излишно. Остављао је могућност за постојање Бога пре великог праска, али будући да тај период карактерише стање сингуларитета, кад нема ни простора ни времена, Хокинг је и ту искључио његово постојање. Може ли, дакле, универзум и његове најдубље тајне бити објашњени без присуства Бога?
Ја бих заиста волео да упознам Стивена Хокинга да бих му причао о генима. Желим да му испричам о овом великом Пијанисти.
Стивен Хокинг је физичар. Мислим да не познаје довољно добро биолошке процесе. Из тог разлога он нема сазнања о животној енергији која утиче на гене, која одржава наше здравље и живот. Физика се бави неживом материјом и енергијом. То је све. Нешто што се зове љубав није значајно и важно за неживу материју. Између неживих ствари једина енергија потребна у њиховом односу је физичка енергија. Али постоји енергија која се зове животна енергија која садржи љубав, лепоту, моћ истине. На ту физичку „ствар”, физичку материју не може да утиче животна енергија.
Откако сам стигао у Црну Гору стално посматрам ову ексклузивну лепоту природе и дивим се. Моји мождани таласи се мењају. И та духовна енергија може да утиче на електричну енергију у мом мозгу. Мој закључак јесте да ова духовна енергија може да утиче на физичку енергију.
Мислим да је Стивен Хокинг врло свестан закона очувања енергије.
Рецимо да ја верујем у теорију великог праска. Она се бави само физичким феноменом. Да би велики прасак био могућ, морамо да имамо огромну количину енергије чак и пре великог праска. Према закону очувања енергије који сви физичари знају, енергија је нешто што нико не може да произведе. Енергију не може нико да уништи, потроши. Она само мења своју форму. То значи да је енергија вечна. Она је била тамо одувек и тамо ће бити заувек. Та енергија може да постане маса. Огромна енергија може да постане Земља, Сунце, може да формира галаксије.
Зато и Библија – Свето Писмо каже: „У почетку беше Реч…” А то значи да је постојала свемогућа, свезнајућа дивна љубав. Љубав је та која жели да ствара. Зато што љубав жели да даје. Ако љубав не даје, онда не постоји разлог за њено постојање. Бог је љубав, Он зато и ствара. Можда је у том процесу и користио велики прасак. Он је та енергија пре великог праска. Не мислим да Стивен Хокинг има логичко објашњење којим би порекао постојање ове највеће Енергије која ствара. Ако та енергија није љубав (пре великог праска) онда се то стварање не би десило. Енергија пре великог праска је била љубав, а и после великог праска би била љубав. Због тога је и створен универзум – планете, биљке, животиње и људска бића која у себи имају гене – гене који захтевају ту дивну животну енергију.

Славко Ђурђић
Превео: Мирослав Бољевић
Извор: rtcg.me
преко BOG JE PIJANISTA NA KLAVIJATURI NAŠIH GENA

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s