„ДОБРО И ЗЛО“ – Рада Јањушић Марић

Правим нови свијет у који уносим све што желим. Треба ми љубави, осмијеха, среће, повјерења, доброте, несебичности, марљивости, духовности, вјере и наде. Остављам мржњу, јауке, несрећу, љубомору, пакост, лијеност, површност, безвјерност и очај. У гомили свега тражим добро и знам да ћу наћи.
Видим зло. Исцерена лица МРЖЊЕ намећу се вукући ме за рукав. Покушавају скрити наказне очи и упаковати их у рухо љубави. Али ја их препознајем и одбацујем.
ЈАУЦИ за тренутак утихну у нади да их нећу чути, али се чују и кад нема звука. НЕСРЕЋА граби грбава и многорука, добро скривена иза похлепе да буде невидљива док се не примакне плијену, али је ја осјетим.
ЉУБОМОРА сува и уврнута. Уморна од сталног мучења других и себе саме. Вуче се и мрмља како она није оно што јесте и себе зове именом љубав. Мисли да је исто што и повјерење, а тако је од тога далеко. На сву срећу она се најмање може маскирати.
ЗЛОЋА, стиснутих очију, црвених од пакости, гладна и жедна. Не може ни за тренутак бити нешто друго. Лако се уочи а тешко заобилази, некако је свуда има. Припијена као крпељ, и ако је добро не извадиш остави на души и тијелу болест од које се полако умире. Најдража су јој ведра и здрава тијела. Ту прилијепи пипке и храни се. Брзо бјежим да се не закачи.
СЕБИЧНОСТ се гомила, расте, некако је дебела, ухрањена, трома и лијена. Воли само себе, узима себи. Од силног самоугађања утопила се у своје сало, надувала као балон и нема очи. Не требају јој јер не гледа друге, а своја уста зна пронаћи и у мраку.
ЛИЈЕНОСТ се котрља, уздише, жали, зановијета, паметује, критикује, оговара, завиди и чуди се. Тражи мало одмора. Свега јој је доста, живот је грозан, људи су зли, сви имају, она нема. Бог је казнио, каже нема среће, нема правде, и само се њој лоше ствари дешавају. Ишла би са мном, али јој се не да. Лако ми је њу избјећи јер се плаши да тамо у мом свијету има обавеза.
ПОВРШНОСТ, вјенчана за материјализам хоће унапријед знати куда иде, шта је тамо чека, чиме се путује, које су марке аута, одјећа, обућа, телефон. Зајанпурена од страха и стреса да ће јој промаћи модерно, бити подметнута копија. Оригинал је смисао живота! Носом пара небо, колико га је подигла. Пита има ли клима, крзно, соларијум, кожа. Како да не!

Набрајам ДОБРО које носим. Чује се једно разочарано „само!!!?“ Не, она неће у мој свијет све и да је молим.
БЕЗВЈЕРНИЦИ изгубљена погледа плутају као сјене и питају се ко су, куда иду и одакле су? Битан им је овај свијет, у други не вјерују. Њих ми некако жао. Тврдоћу очију и одсутност духа лако је уочити. За нешто би да се ухвате, али не знају за шта. Живе за садашњост, јуче је заборављено, а сутра далеко и неважно. Све би да доживе данас, а у данас тако мало стане. Знају то они најбоље.
Они ОЧАЈНИ, изгребани властитим ноктима, пропали у тами безнађа, не виде свјетлост, јер су у сами затворили очи. Препустили се јаду и самосажаљењу. Нада им је куцала, али они неће да отворе. Закључали се у властити свијет и сахрањују дио по дио себе. Наду узимам јер су је они одбацили. Остављам ЗЛО за собом и идем по ДОБРО.

ЉУБАВ ЈЕ ПРВА. Упакована у разне омоте, укоричена у разнобојне оквире, исцртана другачијим шарама, а опет иста, свугдје, у сваком времену и мјесту. Има их разних. Све су једнако потребне, лијепе, важне и посебне. Желим их све и сви их желе. Љубав према Богу безгранична, према дјетету безусловна, другом бићу потребна, према родитељима природна, према другом истинска, према себи неизбјежна. Љубав према љубави увијек присутна. Носим их све са собом.
ОСМИЈЕХЕ купим успут. Оне широке што очи затварају прве узимам. Затим мале, једва видљиве и оне гласне од срца, што облаке помјерају. И оне ведре као љетни дан, и тихе и нечујне. И оне које су само у погледу, невидљиве а тако осјетне. Носим осмијехе, смијех и смијешак. Сви злата вриједе.
СРЕЋУ ствараш сам. Зови је и доћи ће. Прави је сам или са неким. Пружи љубав имаћеш срећу, дај осмијех и она је ту. Вјеруј у доброту, не предај се очају и сигурно је твоја. Радује се свему и сви ће се радовати теби.
ПОВЈЕРЕЊЕ се гради полако, њежно и стрпљиво. Коцкица по коцкица, а само једна погрешно стављена руши много и мораш све поново, а онда је све теже. Зато буди опрезан, коцкице су ломљиве и од најфинијег стакла. Држи их на длану, у срцу и коси. Свуда гдје је меко и топло. Стално их додируј и не дај ни дашку вјетра да их дотакне. Када изградиш повјерење до краја десиће се чудо. Пред твојим очима стаклене перлице постају челичне и ти си награђен.
ДОБРОТА је чистота срца. Несвјесно чињење добра без жеље да имаш неку корист. Једноставна је и скромна. Даје се свима у покорности и тишини, без буке и очекивања да буде похваљена. Помало стидљива и простодушна, ненаметљива и увијек ту за друге а никада за себе. Може она све. И зло да окрене на добро и сузу претвори у смијех, камен у памук, мутну бару у бистри извор. У мом свијету неизбјежна!
НЕСЕБИЧНОСТ ријетка, али пожељна. Пребива у мајкама Богу и добрим душама. Даје све и онако огољена жали што нема још. Тражиш прст, даје руку, тражиш мрву даје хљеб, тражиш око даје оба. Ако плачеш она јеца, кад те боли она трпи, кад је вријеђаш она прашта. Кад јој дајеш враћа дупло!
МАРЉИВОСТ се врти као чигра, окреће се на лаганим ногама, треперава и немирна. Ствара нестварно, поправља порушено, сије непосијано, рађа непрестано, тражи изгубљено и откопава закопано. Све што почне заврши, што мора не одлаже, што науми оствари. Наоружана полетом и снагом. Драги гост у мом кутку.
ДУХОВНОСТ, са Богом у нама, невиђена а доживљена. Вјера чиста и огромна. Непрестана молитва Оном кроз кога је све постало да будемо по вољи Његовој. Духовност! Трпљење у несрећи, покорност у срећи, смирење у бијесу и скромност у богатству. Вјера да је све од Њега, за наше спасење и наша мука. Ако паднеш устани, кад заболи захвали, кад удари истрпи. Једини пут јер другог нема. Са Богом у себи, Анђелом крај себе, молитвом на уснама и вјером у срцу крени, и стићи ћеш у мој нови свијет у којем ДОБРОТА царује.

Аутор: Рада Јањушић Марић
преко Rada Janjusic Maric

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s