Благовести, Архангел Гаврило и Пресвета Богородица

Црквени празник који слави дан када је Свети архангел Гаврило благовестио Богородицу Дјеву да ће родити Исуса Христа спасиоца света, отуда Благовести – благе вести

Данас се славе Благовести – благе вести од Бога. Благовести је празник који православна црква прославља 25. марта по старом календару (7. априла по новом). Спада у Богородичине празнике. То је дан када се анђео Гаврило јавио Марији да ће родити Исуса. Отуд се и арханђео Гаврило назива носилац Благовести.
Пола године пошто је првосвештенику Захарији пројавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча (св. Јован Крститељ), исти Господњи арханђео, Гаврило, јавио се Пречистој Дјеви Марији у Назарету, поздравивши је речима: “Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама! (Лк 1, 28).”
Зачуђеној и уплашеној Дјеви арханђео Гаврило објашњава необичан поздрав: “Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш, и родићеш сина и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики, и назваће се Син Вишњега, и даће му Господ Бог престо Давида оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим вавек, и царству Његовом неће бити краја (Лк, ст. 30-33).”
На Маријино питање Како ће то бити кад ја не знам за мужа? (Лк, ст. 34), арханђео Гаврило одговара: “Дух Свети доћи ће на тебе, и сила Вишњега осениће те; зато и оно што ће се родити биће свето, и назваће се Син Божји (ст. 35).”
Пречиста Дјева покорно одговара: “Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој (Лк, ст. 38).”

Благовести спадају у ред Богородичних празника, у црквеном календару је означен црвеним словом и непокретан је.
Свети Оци из старих времена оставили су нам неколико предања везаних за овај разговор којим је отпочела историја спасења људског рода и обновљења твари. Између осталог, они веле да се Божји арханђео Гаврило појавио пред Пречистом Дјевом баш у тренутку када је читала познато место из Књиге пророка Исаије: “Гле, девојка ће зачети и родиће сина” (Ис. 7, 14).
По истим тумачењима Господ Исус Христос је васкрсао тридесет и нешто година касније, у исти датум у који се водио описани разговор Божјег изасланика и будуће Богородице. Зато се 25. март/7. април сматра за аутентични датум Васкрса, а ретки случајеви када се Васкрс поклопи са овим непокретним празником. зову се „Кириопасха“.
На слици је чудотворна икона Богородица Благовести (Пресвета Богородица са Христом) рађена 1602 године из манастира Благовештење, Овчар Бања.

преко Blagovesti, Arhangel Gavrilo i Presveta Bogorodica

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s