Језичка изопачења

У српском језику, као и у свим језицима данашњег света, било је одувек празнословља, баналности и вулгаризма, али се срамотан и простачки језик никада није могао јавно користити и нудити људима као „модеран“ и опште прихваћен. Чињеница да је свет постао глобално село захваљујући масовним медијима, довела је до поплаве израза и речи који се папагајски, несвесно понављају, а често имају изузетно негативан призвук.
Реч која се последњих година зацарила у српском језику је „катастрофа“. Изговарају је без разлике и млади и стари, свесно и несвесно, имитирајући друге или изражавајући сопствено духовно стање. Када у само једном трену хиљаде људи превали преко усана реч катастрофа, шта могу да очекују од Творца нашег Небеског који зна и чује не само сваку нашу реч, већ познаје и стање наших помисли.
Што више понављамо ту страшну реч, све су нам чешће природне катастрофе, клизишта, поплаве, земљотреси, пожари, али и катастрофе у разореним породицама, нетрпељивом комшилуку, непријатељски настројеним колегама на послу и острашћеним душама политичких и идеолошких противника.
Поред речи катастрофа, већина младих људи данас понавља оно чувено „не могу да верујем“. Ова реченица је у популарним телевизијским серијама заступљена у речнику омиљених јунака, и просто је немогуће да је у данашње време нисте бар једном чули.
Вера је најдрагоценији дар, и Господ је у Светим Јеванђељима очигледно показао да је људима који верују све могуће. Дух света жели да сваког човека што више од вере удаљи, па је тако преко једне, наизглед, безазлене реченице, усадио у савременог човека смућеност и неверје.
Духовна лењост, опчињеност телевизијским филмовима и серијама, све присутнија болест наркоманије, променили су и свест и језик савремених људи. Речи као што су смор, смарање, кулирање, трип, триповање, екстра и реченице типа Смараш ме…. Шта си се утриповао….Искулирај….. Лик је екстра…, завладали су српским језиком као плодови хроничне равнодушности, стравичног умора од доколице и јаке жеље да се до „бољег живота“ дође без икакве муке и труда.
Псовке, простачки језик, компјутерске језичке конструкције и опонашање говора јунака телевизијских серија озбиљно прете да од људи нашег времена створе обездуховљене аутомате глобалистичке идеологије. Како зауставити ту опасну болест?
Највећа одговорност је на људима који су носиоци јавно изговорених речи. Крајње је време да се изађе из таме и да се заустави даље језичко обесмишљавање живота.

мр. Драгољуб Даниловић
преко Jezička izopačenja

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s