БРИГА О ДЕТЕТУ КОЈЕ РАСТЕ

Боље је за бебу, уколико мајка није физички онемогућена у томе, да је храни природно, мајчиним млеком. Ово схватање је сада знатно присутније у медицини; међутим, ја такође говорим о духовној страни храњења. Боље је за дете да оно чиме се храни, од чега he бити саздано његово тело, буде енергија људске личности пуне љубави и молитве.
Док храни своје дете, мајка треба да се труди да буде у миру и да се моли, како би оно примало и духовну, као и телесну храну.
Улога мајке се врло често оцрњује у наше дане – то је последица дубоког духовног незнања. Као хришћани, треба да молитвено размишљамо о улози Мајке Божије и осталих мајки Светитеља које се поименце помињу у нашем црквеном календару, како би се ослободили од сумњи о светости овог узвишеног призива.
Материнство је пример кенотичке, саможртвене љубави (кеносис значи самоиспражњење, крајње смирење према обра-зу Христове кенозе, ср. Фил. 2,7). Цео дан мајка проводи са својом децом, посебно док су мала, тако да она на неки начин свој живот полаже за своју породицу – а управо је таква љубав оно што је чини христоликом личношћу.
У првим месецима свог живота, дете је скоро потпуно зависно од своје мајке, али је такође врло важно да дете зна за очеву љубав и нежност од самог почетка. Ово је од животног значаја гледано психолошки, али такође и духовно. Једна од трагедија нашег времена је што много деце која расту немају никакву, или имају негативну представу о оцу, а то представља опасност по њихов однос са Богом, Небеским Оцем. Очеви треба да се потруде да посвете више времена својој деци.
Када дете бучно плаче, или родитеље држи будне по целу ноћ, али их онемогућује да присуствују целој Литургији, они треба да се труде да никада не забораве да је то дете Божије створење, Божије дете, дар Божији, те да таквим мислима савладају љутњу на бебу.
Прве три године дечјег живота кључне су за његов раст телесни, душевни и духовни. Управо током ове три године обликује се карактер детета, што од родитеља захтева велике напоре – али сваки напор је вредан труда. Св. Јован Златоусти каже: „Ради вредно, јер радиш за себе; јер he ти живот бити лакши ако су ти деца пуна врлина“.
Отац Јован Кронштатски пише: „Не остављајте децу без пажње када се ради о искорењивању кукоља грехова, гордости, лукавих и хулних помисли, грешних навика, склоности и страсти из срца њиховог. Јер нечастиви и грешно тело не штеде ни децу, те се семе свих грехова налази и у деци. Представите деци све опасности од грехова на путу живота и не скривајте од њих значај грехова, да се не би по незнању и несхватању учврстила у грешним навикама и страсним привезаностима, које све више јачају и доносе рђаве плодове, када деца одрастају“

преко Porodica – krst i snaga Pravoslavlja (Stefan Rajčić)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s