о посту…

Пост је дивно доба које Господ нам је дао. Да духовно узрастамо и молимо се. У то доба разлике међу људима постају још израженије. Побожни људи постану још побожнији – утонули у молитву, у себе, у Господа. Они други лакше падају под утицај нечастивог и тај утицај је много јачи.


Најтеже је онима који још увек нису толико побожни да уронивши у молитву не примећују зла овога света, па им све то ствара немир у души. Зато би и требало да, чим нас нешто такво узнемири, почнемо са молитвом за све људе, за све оне који пали су под власт нечастивог да Господ им помогне, и нарочито за себе, грешног и недостојног, да Господ подари нам снаге за молитву, по милости Својој.
Ако на изговорену увреду узвратимо истом мером, ако на ту “негативну енергију” реагујемо истом врстом енергије полако постајемо “квази верници” – људи који су верници само на речима, али су у дубини душе пуни злобе, зависти и свих оних ствари које код “неверника” осуђују.
Лепо каже један вероучитељ: “Бити хришћанин, то је као у оној реклами: или јеси, или ниси”. На нама је да делима својим, мислима својим (јер Господ зна мисли наше боље од нас самих) покажемо да ЈЕСМО!!!
Зато у току поста треба читати (више него иначе) Свето Писмо, Псалме, поуке Светих Отаца, слушати духовну музику… Све нам то може помоћи да будемо истрајнији у молитви, да очистимо срца и мисли своје. Тешко јесте, али уз помоћ Господњу не и немогуће!
Господе, нека буде Твоја Света воља и на нама грешнима, сада и увек и у све векове.
АМИН

преко о посту… « cy3a

И као додатак:

Нема истинске обнове људског бића, нема промијене човијеку, праве, моралне, духовне, економске, душевне, без поста. Нема важније дужности управо за модерног човијека од његовог повратка посту. Посту као дубинском преумљењу, преусмјерењу цјелокупног људског бића, као људском напору, како би рекао Солжењицин, на самоограничење, на уздржање, васпитање, унутарње, своје воље, своје слободе. Тај и такав пост је нешто што црква проповиједа од памтивијека.

Питање поста је дакле, питање философије живота: питање обнове човијековог духа, човијековог тијела, човијековог друштва, човијекове заједнице. Питање поста је питање здравља. Питање поста је питање истинске и праве љубави и најдубљег човијекољубља.

преко Olga Jaksic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s