Оштроуман човек је очишћен човек

Када човек не изоштрава свој ум Богом, него га изоштрава злобом, прима у себе ђавола. Боље би му било да је изгубио памет, јер би тако барем имао олакшање на дан Суда.

– Старче, разликује ли се простота (незналаштво) од лукавства?
– Да, као лисица од шакала. Шакал, када нешто види, он то и пожели, и журно иде да то узме. Лисица ће, пак, прво применити лукавство, а потом ће отићи да узме оно што је хтела.

– Може ли неко, старче, да лукавост сматра за оштроумље?
– Да, може, али ако испита самога себе, схватиће шта је лукавство а шта је оштроумље. Има и списак, помоћу кога то може да разуме. Који су дарови Духа Светога? Љубав, радост, мир, итд. Да ли је оно што има у себи, има са тим везе? Ако нема, онда је то нешто сатанско, онда је његова памет искварена, има обележја „покварењака“.
Паметан и оштроуман човек је онај који се прочистио, који је очишћен од страсти. Онај ко је освештао свој ум, тај је заиста мудар. А ако му ум није очишћен, оштроумље му уопште не користи. Погледајте новинаре, политичаре – паметни су. Али многи од њих, због тога што немају освећени ум, када говоре паметне ствари, говоре и безумности. Од превелике памети говоре велике безумности! Ако човек не усавршава свој ум, ђаво га искористи. Ако корисно не употреби свој ум у правцу чињења добра, ђаво га искористи за зло.

– Ако, дакле, човек не усавршава свој ум, тиме ђаволу отвара могућности?
– Ако га не усавршава, све те могућности се саме отварају. Ако човек не дела духовно, постаје непостојан у добру, и он сам, а не ђаво, чини зло. Тако је неко, на пример, паметан, али не дела умом својим већ лењствује. А ако не користи свој ум, какве користи има од тога што је паметан?

– Може ли неко оштроуман правилно да суди, ако њиме владају страсти?
– Као прво, треба пазити да се не верује сопственом уму, јер, ако је човек духован па верује свом уму – преластиће се, а ако је од овога света – полудеће. Не треба да верује својој помисли. Треба да пита, да се саветује, да освештава своју мудрост. И уопште, човек треба да освештава све што има. Ако је мудрост освештана, она помаже при сваком расуђивању. Ако је неко мудар, али његова мудрост није освештана, он не може духовно да расуђује. Неко може, због своје природне простоте, да неког варалицу сматра за светитеља, и да неки безобразлук сматра за благочестивост. Када се, пак, мудар освешта, постаје веома разборит.

– Старче, како се оштроумље освештава?
– Да би се човек освештао, не треба да од лукавог прими поруке, нити да размишља лукаво, већ да све чини са добротом и простодушношћу. Тако долази духовна јасноћа, божанско просветљење, и тада човек сагледава срца људи, и не доноси људске закључке.

– Старче, да ли је расуђивање повезано са знањем?
– Расуђивање долази од божанског просветљења. Неко може да чита Оце, да правилно зна одређене ствари, да се подвизава и да се моли. Расуђивање, међутим, долази од божанског просветљења, и то је сасвим друга ствар.

– Да ли је свет, старче, некада би бољи?
– Није био бољи, али су људи некада имали прoстодушност и добру помисао. Данас људи на све гледају са лукавством, јер све мере разумом. Европски дух је донео много зла. Тај дух је оно што сакати људе. Људи би данас били у много бољем духовном стању, јер су школованији и могли би да се споразумеју. Међутим, научили су их атеизму, и свему сатанском, тако су их онеспособили да не могу да се споразумеју. Некада, ниси могао да се са неким разумеш, ако није био благочестив, јер тада није био ни образован. Сећам се, један калуђер се једном приликом, Када је чуо да се на Литургији Пређеосвећених дарова помиње „Григорије, Папа римски“, саблазнио. ‘Нисам то очекивао’, рече, ‘зар сте постали паписти?’ и побегао је из Цркве, јер је помислио да помињу римског Папу! Видиш ли шта чини незнање! Незнање је страшна ствар. Најгоре зло чине они који у исто време имају у себи и благочестивости и онога што је шкодљиво. Такви, без да испитају ствари, стварају проблеме.

преко Старац Пајсије Светогорац

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s