мирјанин и монах

Мирјанин: У новије време хришћанска вера се довољно и детаљно предаје на богословијама, а више знање о њој стиче се на духовним академијама.

Монах: Између учења које се предаје у духовним школама и учења које се предаје или мора да се предаје у манастирима постоји веома велика разлика, иако је предмет и једног другог учења исти: хришћанство. Када је Спаситељ света слао своје свете апостоле да проповедају целом свету, Он им је заповедио да науче све народе вери у истинитог Бога и животу по Његовим заповестима.
Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам заповиједио. Учење вери мора да претходи крштењу; учење животу по заповестима мора да дође после крштења. Прво учење је теоријско, а друго је практично. Свети апостол Павле је о првом рекао: Да нисам изоставио ништа што је корисно да вам не објавим и да вас поучим јавно и по домовима, свједочећи и Јудејцима и Јелинима покајање пред Богом и вјеру у Господа нашега Исуса Христа; о другом: Христос у вама, нада славе, којега ми проповиједамо уразумљујући свакога човјека и учећи свакога човјека свакој мудрости, да бисмо показали свакога човјека савршена у Исусу Христу. Бог је дао два учења о Себи: учење речју, које се прима вером, и учење животом, које се прима поступањем по јеванђелским заповестима. Прво учење можемо упоредити са темељом зграде, а друго са самом зградом, подигнутом на том темељу. Као што зграда не може да се гради без темеља, тако ни сам темељ неће ничему послужити ако не буде на њему подигнута зграда. Вјера без дјела је мртва.

„Аскетски огледи“, св. Игњатије (Брјанчанинов)
преко МОНАШЕЊЕ – сестре манастира Вазнесење

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s