Свети Владика Николај Српски: О три крста

Крсту Твојему клањамо се, Господе, и васкрсење Твоје славимо

Кад смо ми, поклоници Гроба Божјега, били на страшној Голготи, видели смо место где је био Крст Господњи. На левој и на десној налазе се места где су били крстови двојице разбојника. Свега три крста.

Кад смо се спустили у једну пештеру иза Голготе, показали су нам место где је царица Јелена откопала крстове. Она је откопала три крста: крст Христов, крст покајаног разбојника и крст непокајаног разбојника. Свега три крста.

Браћо моја драга, и сада су свега три крста, које људи носе. Један је крст праведника. Други је крст покајаног грешника. Трећи је крст непокајаног грешника. Који је крст најлакши?

Крст означава страдање. Једно је страдање праведника. Друго је страдање покајаног грешника. Треће је страдање непокајаног грешника. Које је страдање најлакше?

Најлакши је онај крст, који се носи са вером и надањем. Најлакше је оно страдање, које се држи на крилима вере и надања.

Двојица знају зашто страдају, а трећи не зна. Праведник зна да страда по вољи Божјој ради добра других људи и ради свога већег савршенства (као што се гвожђе меће у огањ да од њега постане тврди челик). Покајани грешник зна да страда због грехова својих, страда ради свога очишћења (као што се платно бије и гњечи и трља да би се убелело), страда у овоме свету да не би страдао у ономе. А непокајани грешник не зна зашто страда. Он оптужује свакога само не себе; и он страда без вере и надања. Зато је његово страдање најмучније. Зато је његов крст најтежи.

Ви знате речи Господа Исуса: Јарам је мој благ и бреме је моје лако (Матеј 11,30). И заиста је вера у Бога лакша него неверовање. Лакши је пост од прождрљивости, и трезвеност од пијанства. Лакши је живот са молитвама неголи живот без молитве. Лакше је опраштање од парничења. Лакше је давати милостињу него отимати туђе. Слађе је подржавати туђ живот него обарати га. Радоснија је међусобна љубав него саможивост и мржња. Пут правде може се некима учинити тежак, али свак треба да зна да је пут неправде много тежи.

Погледајте и видите како је тежак пут неправде. Неправедник једе, и никада није сит. Отима и граби, и никад нема доста. Чини освету, и није задовољан. Мрзи на Бога и на људе, и нема среће. И кад све постигне на земљи што жели, пада и пропада, а деца његова иду у просјаке или на робију…

Свето писмо Божје препуно је примера, како страда праведник, и како страда покајани грешник, и како страда непокајани грешник. И свуда се у тим примерима види, како се страдање праведника завршава опроштењем од грехова и спасењем, и како страдање непокајаног грешника остаје бесмислено, ненаграђено и узалудно.

Ето вам, браћо, три пута. Једним од њих мора се поћи. Ето вам три крста. Један од њих мора се носити у овоме животу. Или крст Христов, или крст покајаног разбојника, или крст непокајаног разбојника. Свега су три крста у животу људском.

Богомољачки покрет у нашем народу јесте покрет покајнички. Отуда и чланови тога покрета не треба да сматрају себе сувише праведним, а још мање да се горде својом правдом. Него нека свак узме крст покајнички и радосно пође с њим напред ка Царству Божјем. Нека се наоружа трпљењем и нека испуњава заповести Господње с вером и надом. А заповијести његове нијесу тешке, каже нам Христов омиљени апостол, свети Јован Јеванђелист (I Јов. 5,3). Узајамна љубав свију нас ублажиће страдање свакога од вас. Придржавај једном руком крст свој а другом руком крст брата свога и биће обојици лакше. И обојица гледајте у Часни крст Христов, и биће вам још лакше. Јер од крста Христовога сићи ће сила и благослов, и бићете благословени у овоме свету и у ономе. И тако ћете лако прећи овај кратки пут земаљскога живота и ући у царство живота вечнога, у царство бесмртно, у коме царује Отац наш небески.

Богу нашему слава и хвала, и вама мир и благодат, радост и љубав, здравље и спасење. Амин.

(Из књиге «Знамените беседе» у издању Глас цркве, 2003, стр.35-37)
преко Свети Владика Николај Српски: О три крста | Боготражитељ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s