Света Тајна Покајања

Света Тајна Покајања и Исповести је свемоћни васкрситељ и свемоћни победитељ: васкрсава душу из смрти побеђујући грехе који производе смрт душе одвајајући је од Бога. Покајање је лек за сваки грех; а тиме и лек од сваке духовне смрти. Нема греха којега се не може ослободити човек покајањем и покајничком исповешћу. Покајање ослобађа и од највећег, и од најсвеобухватнијег греха, па и од самог свегреха. Покајање је лек од вечне смрти.

Својом светом силом покајање руши пакао у човековој души и преводи душу у рај. Сведок је тога покајани разбојник на крсту. Богочовечанском силом Господа Христа света Тајна Покајања осигурава покајнику победу над свим гресима, и над свим смртима, и над свим ђаволима: руши пакао, узноси човека у небо, у Царство Небеско. Нема сумње, човек је свемоћни господар себе и свега свога: јер од њега самог зависи и његов рај и његов пакао, и његова смрт и његово васкрсење. Зато је покајање и исповест победа над собом.

Да би стварно добио опрпштај грехова кроз ову Свету Тајну хришћанин је дужан да се искрено и скрушено каје за грехе своје, да смирено исповеди свештенику, да има одлучну намеру да се поправи и да буде уверен у безмерно милосрђе Спаситељево. Пост и молитва су одлична средства еванђелска  која помажу и утврђују човека у покајничком расположењу. При том ваља имати на уму светоотачку благовест и заповест: “Самоосуда је почетак спасења“. А у покајању, човек сам суди себе да га не би осудио Бог.

Покајничко се расположење нарочито изражава у искреном исповедању својих грехова у Цркви свештенику, у мржњи према гресима, у одрицању убудуће од њих и у чињењу еванђелских дела, особито дела милостиње. Уз искрено покајање и исповедање, треба се чешће причешћивати, претходно се припремивши постом и молитвом и опраштањем са свима.

Преподобни Јустин Ћелијски

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s