ТЕСТ 3 СИТА

У старој Грчкој, Сократ је био познат по томе да је веома високо ценио знање. Једног дана велики философ је срео познаника који му је рекао:
– Знаш ли шта сам управо чуо о Твом пријатељу?
– Само тренутак – зауставио га је Сократ – …пре но што ми било шта кажеш, желео бих да урадиш кратак тест. Име му је: ТЕСТ 3 СИТА.
– ТЕСТ 3 СИТА?
– Тако је – настави Сократ – Пре него што ми говориш о мом пријатељу, можда би било добро да размислиш о томе што ми желиш рећи и пропустиш своје речи кроз посебна сита. Зато се и зове ТЕСТ 3 СИТА. Прво сито је СИТО ИСТИНЕ. Јеси ли сасвим сигуран да је то што ми желиш испричати, ИСТИНА?
– Не – одговори човек, – У ствари, управо сам чуо и…
– У реду – рече Сократ, – дакле, не знаш сигурно је ли то ИСТИНА или није. Пробајмо са другим ситом, СИТОМ ДОБРОТЕ. Желиш ли ми испричати нешто ДОБРО о мом пријатељу?
– Не, управо супротно…
– Значи тако – настави Сократ,- желиш ми испричати нешто лоше о њему, али не знаш је ли то ИСТИНА. Но добро, још увек можеш довршити тест, на располагању Ти је још једно сито: СИТО УПОТРЕБЉИВОСТИ. Да ли ће ми користити то што би ми желео испричати о мом пријатељу?
– У ствари, не…
– Дакле – закључио је Сократ, – Уколико ми желиш испричати нешто за шта НЕ ЗНАШ ДА ЛИ ЈЕ ИСТИНИТО, а да при том још и НИЈЕ ДОБРО – НИТИ ЈЕ КОРИСНО, зашто би ми морао уопште ишта испричати?

Зато добро размисли пре него што нешто кажеш, пропусти своје речи кроз 3 СИТА, па тек оно што остане – реци. Људско срце је рањиво а речи каткад имају оштре мачеве. ЧУВАЈ СВОЈЕ А И ТУЂЕ СРЦЕ!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s